2022. december 21., 14:32

Költségvetési rulett

Az ország kormánya megbukott. Vele együtt pedig a gazdaságpolitikája is, és cikkünk írásakor egyáltalán nem biztos, hogy lesz költségvetése. Az is meglehet, hogy 2023-at ideiglenes költségvetéssel kezdi majd az ügyvivő kormány. De mire számíthatunk, és mitől kell tartanunk a bizonytalan helyzetben?

kormánybukás

A házelnök, Boris Kollár és a megbízott kormányfő, Eduard Heger a jövő héten szavaztatni akar a 2023-as költségvetés tervezetéről. Hogy ez mennyire nem lesz egyszerű, elég, ha csak visszaidézzük a kormánybuktató Richard Sulík szavait, aki szerint „katasztrofális és csúnya”, hibája, hogy nem tartalmaz kiadási korlátokat sem, ráadásul az eddigi legnagyobb hiánnyal számol. Emiatt megtörténhet, hogy az Európai Unió visszatartja a helyreállítási alapból a Szlovákiának szánt összeget, mondta nemrégiben az SaS elnöke a TA3 hírtelevízióban. 

A liberálisok szavazatira tehát nem számíthat az ügyvivő kormány, nem beszélve arról, hogy a kormány bukásának pillanatában beindult a választási kampány. 

A kérdés az, kinek, kiknek áll majd érdekében megállítani, vagy csak néhány módosítással tovább blokkolni a tervezet elfogadását.

Tekintettel a parlament elmúlt időszakának teljesítményére, semmiben sem lehetünk biztosak, mert a pártok a saját hasznukra akarják majd fordítani a folyamatot. 

Heger könyörög
Ez a lakosságot és a munkáltatókat segítő költségvetés. Nem akarjuk, hogy az emberek elveszítsék a munkájukat, ezért a munkáltatókat is segíteni fogjuk. Így állítottuk össze ezt a költségvetést. A parlament felelőssége, hogy elfogadja”

– szögezte le a kormányfő. Úgy véli, minden további lépés a pártokkal folytatott politikai tárgyalások függvénye. „Folyamatosan tájékoztatni fogjuk önöket” – tette hozzá, és egy kicsit meg is dicsérte a leváltott kabinetet. Szerinte ugyanis kormánya „demokratikus, korrupcióellenes, világos a külpolitikai irányultsága, és számos reformot hajtott végre. Jelentősen előbbre léptettük, és a megújulás útjára állítottuk Szlovákiát ”.

Hasonlóan fogalmazott a parlament elnöke, Boris Kollár is. Azt akarja, hogy a jövő évi költségvetéssel együtt fogadja el a parlament az alkotmány módosítását is, amely lehetővé tenné a törvényhozás választási időszakának lerövidítését, és az előrehozott választások kiírását. Erről az ellenzék és a koalíció képviselőivel is kíván tárgyalni.

Az ellenzék benyújtja a számlát

„Jövő hétfőn szavazni kell az alkotmánymódosítási javaslatról, hogy megkezdhessük a tárgyalásokat a választási időszak lerövidítéséről. Még a jövő hét folyamán meg kell születnie az egyezségnek az előrehozott választás időpontjáról” – jelentette ki Robert Fico, a Smer-SD elnöke. A párt szerint 2023 májusa lenne ideális az előrehozott választás megrendezésére, és június vége a végső határidő. Az időpontot a párt szerint már a jövő hét vége felé jóvá lehetne hagyni.

Emellett párhuzamosan folyhatnak a tárgyalások szakértőinkkel a jövő évi költségvetési tervezetről, az elfogadásához széles körű politikai megegyezésre van szükség”

– tette hozzá Fico, aki láthatóan nem politikai nyugdíjba, hanem a hatalomba készül. 

A Sme rodina második olvasatban levő alkotmánymódosító javaslata szerint kétféleképpen, alkotmánytörvénnyel és népszavazással is lerövidíthető lenne a választási ciklus. Boris Kollár szerint kiemelt feladat a költségvetés elfogadása, ugyanakkor fel akarja készíteni Szlovákiát az előrehozott parlamenti választásokra, amelyeket legkésőbb június végén kell megtartani. „Megpróbálunk mindent előkészíteni a jövő hétre, hogy tartani tudjuk ezeket a lépéseket” – mondta Kollár.

Ha ugyanis nem fogadja el a parlament a költségvetést, nem emelkednek az orvosbérek, az egészségügyi dolgozók nem kapják meg a több ezer eurós stabilizációs juttatást, a tanárok béremelése is elmarad, és kétséges, hogy az állam miképpen tudná kompenzálni az energiaárak emelkedéséből keletkező pluszkiadásokat.

Ideiglenes költségvetés

A pénzügyi tárca anyagából kitűnik, hogy számos megkötéssel kellene számolni, ha az ország ideiglenes költségvetéssel vágna neki az új évnek. Az állam havonta a források egy tizenketted részével gazdálkodhatna, a miniszter az év elején csak egyszer állapíthat meg egyedi keretet, és nem élhet a költségvetési törvény által biztosított rugalmassággal. Ilyen esetben nincs lehetőség a kiadások igény szerinti átcsoportosítására. 

kormánybukás

Minden jogszabályban jóváhagyott pénzügyi kötelezettséget be kellene tartania az államnak, béremelés, nyugdíjemelés, családpolitikai kiadások és hasonlók. E kötelezettségek fedezése azonban automatikusan a kiadások korlátozását jelentené más területeken, például kérdésessé válna az energiasegélyezés, csökkenne az összes tőkekiadás, és a kétszázalékos védelmi kötelezettségvállalásunk teljesítése is veszélybe kerülne.

Az elemzések szerint a költségvetési provizórium, vagyis az ideiglenes költségvetés megfojtaná a szlovák gazdaságot. Számokban kifejezve a GDP 4,1 százalékos visszaesését, 52 800 munkahely megszűnését, a munkanélküliségi ráta csaknem két százalékponttal való emelkedését jelentené 8 százalékra, az infláció pedig a várt 13,5 helyett 17,3 százalékra ugrana. 

Az ügyvivő kormánynak tehát alapvető érdeke, hogy ezt a vészforgatókönyvet elkerülje. A szavazatok vélhetően sokba fognak kerülni, mert ugyan ezen már nem múlik, hogy mikor lesznek az előrehozott választások, de azok eredménye bizonyosan.

A szlovák parlament holnap, azaz csütörtökön szavaz a jövő évi költségvetésről.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2022/51-52. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.