2023. november 15., 17:45

Drága lesz a karácsonyi menü: az inflációcsökkenés ellenére egekben az élelmiszer ára

Az infláció több hónapja csökkenő tendenciát mutat, ennek ellenére októberben épphogy csak a 7%-os határ alá esett, az élelmiszerek árában pedig továbbra is magasabb ez a szám.

élelmiszer
Fotó: unsplash.com

Továbbra is az élelmiszerre és a lakásra költenek legtöbbet a szlovák lakosok. Az említett két tétel a költségvetések közel felét teszik ki, a fogyasztók ezért is lehetnek érzékenyebbek az ilyen területen előforduló áremelkedésekre.

Októberben az élelmiszeriparban 9%-ra csökkent az infláció, így hosszú idő után (2022. február) 10% alá esett vissza. Az ingatlanok esetében a drágulás 5,8%-ra csökkent”

– fejtette ki Eva Sadovská, elemző.

Az árcsökkenés ellenére a vásárlók így is többet költenek élelmiszerre, mint tavaly ilyenkor. Az édességekért 17,9%-kal, a halért és tenger gyümölcseiért 12%-kal, a kenyérért és a gabonafélékért pedig 11,8%-kal kell többet fizetnünk. A tavalyi évhez képest a hús 9,1%-kal, a tej, tojás és sajt 7,7%-kal, a zöldség 6,8%-kal, a gyümölcs pedig 5,7%-kal drágult. Mindössze az olajok és a zsírok (vaj) voltak évközben olcsóbbak.

Egyszerűbben, míg 2022 októberében 100 euróból vásárolhattunk élelmiszert, addig 2023 októberére ugyanez a vásárlás már 109 euróba került.

A különbség még drasztikusabb, ha 2021-el hasonlítjuk össze, az akkori 100 eurós vásárlás most 137 euróba fájna.

Mivel a zöldségek szezonálisan teremnek, az áruk 0,9%-kal növekedett. A gabonafélék és a kenyér ára 0,4%-kal emelkedett, a legnagyobb hónapközi inflációt (1%) a tej, a tojás és a sajt esetében jegyezték fel”

– jegyezte meg Marek Nemky, elemző.

A rossz spanyolországi termés miatt az olajok és a zsírok ára is növekedésnek indult az utóbbi időszakban. Az idei évben Indiában és Közép-Afrikában kevés cukornádat és kakaóbabot sikerült betakarítani, így a cukor, méz, csokoládé és más édességek ára is az egekbe szökött. Az elemzők szerint a következő hónapokban további árcsökkenésekre számíthatunk, az egész éves átlaginfláció azonban így is elérheti a 10-11%-ot.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.