2022. december 2., 10:48

Rekordokat döntenek az élelmiszerárak, a tavalyihoz képest 30 százalékkal magasabbak

Emellett az is probléma, hogy nemcsak az árak lettek magasabbak, hanem a csomagolások is kisebbek lettek. Megfigyelhető ez például a vaj vagy a csokoládé esetében, amelyek némely esetben 50 grammal is kisebb csomagolásban kerülnek a kereskedelembe, az áruk viszont ugyanaz.

élelmiszer bolt üzlet
Képünk illusztráció.
Fotó: TASR/AP

„Leggyakrabban az élelmiszeriparban fordul elő ez a jelenség, ahol manipulálni lehet a súlyt vagy a térfogatot” – fogalmazott ezzel kapcsolatban Matej Horňák, a Szlovák Takarékpénztár elemzője. A különbség a tavalyi röplapokkal összehasonlítva is látható.

Az elemzők szerint a gyártóknak megvan erre a magyarázatuk: azt állítják, ez is csak egy reakció az energiaválságra.

„A gyártók az áremelések idején csökkenthetik a csomagolás nagyságát, hogy fenntartsák az árakat. Korábban, ez többnyire akkor fordult elő, ha a gyártó például új technológiába vagy innovatív eljárásokba ruházott be, és a versenyképesség megőrzése érdekében csökkentette a csomagolás súlyát” – mondta Jana Venhartová, a Szlovák Élelmiszeripari Kamara igazgatója.

A fogyasztók viszont arra kíváncsiak, mikor oldódik meg az élelmiszerpiaci helyzet, és mikor lesz olcsóbb az élelmiszer.

Az elemző szerint javulás csak jövőre következhet be. „A világpiaci helyzet arra utal, hogy javulni fog a helyzet, és jövőre eshetnek az árak.”

Élelmiszer-szakértők szerint az árak stabilizálását segítené, ha az energiaárakat korlátoznák. A szomszédos Lengyelországban például csökkentették az áfát, írja a noviny.sk portál.

Lengyelország nullára csökkentette az élelmiszeráfát, és meghosszabbította ezt az intézkedést a jövő évre is”

– tette hozzá az Élelmiszeripari Kamara igazgatója. „Ha nem tesznek intézkedéseket a helyzet stabilizálására nálunk is, a gyártási költségek növekedni fognak, és nem tudjuk csökkenteni az árakat" - tájékoztatott Jana Holéciová, az Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara szóvivője.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.