2018. augusztus 3., 08:46

Kassa megye önkormányzata szerint a gazdasági tárca rosszul tárgyalt a BMW-vel

Kassa megye önkormányzata a Gazdasági Minisztérium (MH) ügyetlen tárgyalásában látja annak okát, hogy a BMW autógyár nem Kelet-Szlovákiában, hanem Debrecen mellett fog befektetni. Ezt Rastislav Trnka megyeelnök közölte a TASR-rel. A tárca abszurdnak tartja ezt az állítást.

BMW központ München
Fotó: TASR
A Gazdasági Minisztérium nem szólította meg sem az érintett településeket, sem a régió szervezeteit, ahogy Kassa megye önkormányzatát sem.

„Ezek szintén tevékenyen részt vehettek volna az ügyben, és a kompetenciáik, illetve a kapcsolataik kihasználásával segíthették volna az autógyárral folytatott tárgyalásokat” – közölte Trnka azzal, hogy az enyickei (Haniska) stratégiai ipari park nem volt időben előkészítve egy ilyen befektetésre. Szerinte a régióban alkalmasabb területet is lehetett volna találni. „Személy szerint ezt nagyon sajnálom, mert a régiónk lakosai néhány ezer munkahelytől estek el” – tette hozzá.

A Peter Žiga vezette tárca szerint a megyeelnök állításai abszurdak, és az ő teljes tájékozatlanságát mutatják.

A megyeelnök alapjaiban nem ismeri a befektetők döntéshozási folyamatát, és sajnos ezen a témán akar politikailag élősködni.

„A BMW-vel folytatott tárgyalások már egy éve teljes erőbedobással folytak, és több szintet is érintettek, beleértve az önkormányzatot is” – közölte a TASR-rel Maroš Stano, a minisztérium szóvivője. Emlékeztetett, hogy Szlovákiát a Sario ügynökség tapasztalt csapata képviselte a tárgyalásokon. Szerinte a befektetésekért kemény konkurenciaharc folyik az egyes országok között. „Ha Szlovákia nem lett volna jól felkészülve, sosem került volna ilyen messzire a tárgyalásokon” – tette hozzá.

A minisztérium elmondta, hogy a befektető részletesen feltérképezte az ország minden szóba jövő területét. „Az, hogy egyedül az enyickei stratégiai ipari park iránt érdeklődött, önmagáért beszél. Az a tény, hogy Enyicke területe a szűk döntőbe került egy ilyen világszinten nagy renoméval rendelkező társaságnál, erősen jelzi, hogy egy különösen vonzó területről van szó” – közölte a tárca. Szerintük nem kizárt az sem, hogy a befektető döntését negatívan befolyásolták azoknak a szlovákiai politikusoknak a kijelentései is, akik megkérdőjelezték az autóiparba való befektetés fontosságát, és azt állították, hogy Kelet-Szlovákiában nincs szükség autógyárra.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.