2023. november 16., 18:31
Frissítve: 2023. nov. 16. 20:33

Šimečka: A Progresívne Slovensko nem szavaz bizalmat Robert Fico kormányának

Robert Fico (Smer-SD) miniszterelnök kormánya nem érdemel bizalmat. A kormányprogram nem konkrét, és a kormánynak sem ambíciója, sem a képessége nincs meg ahhoz, hogy az ország lakosságának javát szolgálja a kormányzásával – közölte csütörtökön Michal Šimečka, a Progresívne Slovensko (PS) elnöke a parlament épületében tartott sajtótájékoztatón.

Ő tudja, hogyan kellene
Michal Šimečka
Fotó: TASR
Peter Pellegrini, a parlament elnöke este berekesztette a vitát a kormányprogramról és a folytatást keddre, november 21-re tűzte ki, reggel 09:00 órára. A vitában még tízen szólalnak fel.
Sem a kormány, sem a kormánypárti képviselők nem tudják elfogadtatni a programjukat. A plenáris ülésen alig néhány miniszter szólalt fel, a miniszterelnök nagyon rövid beszédet mondott. Ez tiszteletlenség a választópolgárokkal szemben"

- mondta Šimečka.

Már harmadik napja tárgyalnak a képviselők a kormányprogramról. Šimečka szavai szerint a PS képviselői tisztelettel és méltósággal álltak hozzá a tárgyaláshoz, minden képviselőjük felszólalt, és szakértő kritikával vizsgálták a kormányprogramot.

Šimečka hozzászólt Peter Pellegrini (Hlas-SD), a parlament elnökének ahhoz a kijelentéséhez is, hogy a sajtó csak korlátozott körülmények között rögzíthet felvételeket, vagy adhat élő közvetítést a parlamentből mindaddig, amíg Michal Šipoš, a Slovensko, Za ľudí, KÚ elnöke hivatalosan nem biztosítja a parlament vezetését arról, hogy klubjának képviselői nem fogják megzavarni más politikusok sajtónyilatkozatait. Erre a korlátozásra a szerdai (november 15.) incidens után került sor, amikor Igor Matovič képviselő (Slovensko, Za ľudí, KÚ) vulgáris szavakkal zavarta meg Ján Mažgút (Smer-SD) képviselő élő nyilatkozatának előkészítését.

A sajtó és a lakosság nem fizethet rá a képviselők viselkedésére. Fico támadja a médiát, és hatalmi pozícióból akarja ellenőrizni, elég jól tudósítanak-e ahhoz, hogy akkreditációt kapjanak a kormányhivatalban"

- mondta Šimečka.

A PS elnöke megismételte, hogy amint a kormánynak bizalmat szavaznak, azonnal kezdeményezni fogja a rendkívüli ülés összehívását a Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) belügyminiszterrel szembeni bizalmatlansági szavazás ügyében.

„Šutaj Eštóknak soha nem lett volna szabad erre a posztra kerülnie, minden egyes, az ügyben hozott bírósági döntés azt mutatja, hogy törvénysértő módon jár el" - mondta Šimečka.

A parlament még csütörtökön szavazhat a kormányprogramról. Pellegrini bejelentette, a plenáris ülésen zajló vita menetétől függően indítványt nyújt be, hogy ha addig nem sikerül lezárni a tárgyalást, 20 óra után is folytatódhasson az ülés.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.