Megszavazták a képviselők a veszélyhelyzet meghosszabbítását

Frissítve: 15:27
2021. január 12., 19:48
ma7 | TASR

Kedden jóváhagyta a parlament a veszélyhelyzet meghosszabbítását.

Fotó: TASR

Kedden jóváhagyta a parlament a veszélyhelyzet meghosszabbítását. A jelen lévő 108 képviselőből 83 szavazott a javaslat mellett, 25 ellene. 2020. december 29-én 40 nappal hosszabbította meg a kormány a veszélyhelyzetet.

A meghosszabbítás jóváhagyása volt az egyetlen napirendi pont a parlament 21. ülésén, amely az esti szavazással zárult.

A közelmúltban elfogadott jogszabályok szerint az elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbítását a parlamentnek kell jóváhagynia, legkésőbb a meghosszabbítás hatálybalépésétől számított 20 napon belül. Ez egy „alkotmányos biztosíték" a fékek és ellensúlyok rendszerében. Ilyen biztosítékra van szükség a rendkívüli helyzet újbóli kihirdetésekor is.

A kabinet emlékeztetett, hogy amikor a veszélyhelyzet meghosszabbításáról döntöttek, a járványügyi helyzet továbbra is nagyon súlyos volt az országban, ami nyilvánvalóan látszott a kórházakban és a többi egészségügyi intézményben uralkodó állapotokból is.

A javaslatban foglaltak szerint az egészségügyi ellátás garantálása miatt is szükség volt a veszélyhelyzet meghosszabbítására, valamint azért is, hogy elrendelhető legyen a kijárási korlátozás.

A veszélyhelyzet a szükséges mértékben és időre, legfeljebb 90 napra hirdethető ki. Ha a járvány kapcsán, az életet és az egészséget fenyegető veszély miatt hirdették ki, akkor legfeljebb 40 nappal hosszabbítható meg, akár többször is.