2023. május 5., 19:06

Pellegrini: Nagy hiba hagyni elmérgesedni az alkotmányos válságot

Nagy hiba elutazni a koronázásra Nagy-Britanniába, és hagyni, hogy az alkotmányos válság néhány nap alatt elmérgesedjen – jelentette ki Peter Pellegrini, a parlamenten kívüli Hlas-SD vezetője a kormányban kialakult helyzet és Zuzana Čaputová köztársasági elnök külföldi útja kapcsán.

Menesztené a kabinetet
Peter Pellegrini
Fotó: TASR
A Heger-kormány összeomlott, Szlovákiában alkotmányos válság uralkodik. Minden felelős politikus és államférfi kötelessége, hogy a hazáját helyezze előtérbe, illetve ilyen súlyos helyzetben visszatérjen a hazájába"

 - mondta Pellegrini. Úgy fogalmazott, a köztársasági elnök ezzel szemben úgy döntött, hogy az angol király megkoronázását helyezi előtérbe, a probléma megoldását pedig a jövő hétre halasztja.

Miután Samuel Vlčan bejelentette, hogy lemond a mezőgazdasági minisztérium irányításáról, több ellenzéki párt is felszólította az államfőt, hogy nevezzen ki ügyvezető kormányt. Vlčan után Rastislav Káčer külügyminiszter is a felmentését kérte.

A korábbi koalíciós pártok, az OĽANO és a Sme rodina úgy véli, egy hivatalnokkormány kinevezése még nagyobb káoszt okozna. Ezt Eduard Heger megbízott miniszterelnök is így látja. Ezzel szemben az SaS támogatná a hivatalnokkormány kinevezését. A köztársasági elnök bejelentette, a jövő hét elején tájékoztat a következő lépésekről.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.