2022. május 13., 13:23
Frissítve: 07:32

Ősztől új szlovák alapiskola nyílik Galántán és Somorján

Már idén ősszel, a következő tanévtől új szlovák alapiskola nyílik Galántán és Somorján. 

somorjai gimnázium
Fotó: Youtube repro
A szlovák és magyar giminek is otthont adó épületben mindössze két szabad terem van. Ha több kell, majd csinálnak?!

Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke arról tájékoztatott, a régió megnövekedett lakossága igényli az új iskolák létrehozását. Úgy fogalmazott,

már egy ideje megfigyelhető a szlovák nemzetiségű lakosság számának növekedése a kevert (sic!), magyar-szlovák területeken. A megye érzi a szlovák iskolákra vonatkozó igényt. (...) Örülök neki, hogy középiskoláinkban, Galántán és Somorján találtunk helyeket, amelyek kielégítik egy alapiskola igényeit. Az első diákok már ez év őszén megkezdhetik tanulmányaikat.

A 2022/23-as tanévben tehát új szlovák alapiskola kezdi meg működését mindkét városban, két-két osztállyal. Egy első és egy ötödik osztály indul Galántán és Somorján is. Míg Galántán a helyi üzleti szakközépiskolában, addig Somorján a magyar és szlovák gimnáziumnak is helyet adó épület szabad termeiben. 

Berényi reakciója

Az alábbiakban Berényi József, Nagyszombat megye alelnökének reakcióját olvashatják.

Mai nap folyamán Nagyszombat megye kommunikációs osztálya egy sajtóközleményt tett közzé, miszerint a megye a regionális iskolaügyi hivatal együttműködésével két új szlovák alapiskola jött, jön létre. Az egyik Galántán, a megyéhez tartozó szlovák tannyelvű kereskedelmi szakközépiskola épületében, a másik pedig a somorjai gimnázium épületében, amelyben önálló szlovák és magyar gimnázium is működik.

Valljuk, hogy mindenkit megillet az anyanyelvi oktatás lehetősége, a nemzetiségre való tekintet nélkül. Az észak-csallóközi és a mátyusföldi betelepüléseknek köszönhetően az utóbbi években jelentősen megnőtt a szlovák nyelvű oktatás iránti igény, ezért természetesen nem kérdőjelezzük meg, hogy új oktatási intézményekre van szükség. 

Az államigazgatásokhoz tartozó állami regionális iskolaügyi hivatalnak joga van alapiskolákat létrehoznia, és Galánta esetében problémamentesnek tartjuk, hogy a megyei fenntartású szlovák szakközépiskola épületében bérleti szerződés alapján alapiskola is működjön.

Somorja esetében viszont hangsúlyozzuk, hogy a 2021. júliusában elfogadott megyei határozat alapján, az állam által létrehozott szlovák tanítási nyelvű alapiskola legfeljebb a 2023/24-es tanévig kaphat a megyétől bérleti szerződést. A kormányzati szerveknek ezalatt a két év alatt meg kell oldania a szlovák alapiskola új épületbe való elhelyezését.

A Szövetség megyei képviselői következetesen ragaszkodni fognak a kéteves bérleti időszak betartásához.

Ezzel úgy tűnik (legalábbis egy időre) véget ért a somorjai iskolaharc, amelynek fejleményeiről portálunk is rendszeresen beszámolt. Hamarosan interjút közlünk Orosz Csabával, Somorja polgármesterével, aki elmondja, a kerületi oktatási hivatal (az oktatási minisztériumhoz tartozó állami hivatal) milyen diktatórikus eszközökkel nyúlt át a városvezetés feje felett és miként söpörte le az asztalról az önkormányzat által felkínált alternatívákat. Ha szeretne képbe kerülni a somorjai iskolaharc részleteivel, ajánljuk figyelmébe a lenti cikkeket.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.