2022. január 11., 19:47

Mit jelent az új OP plus rezsim, lerövidítik-e a karantént? Változás előtt a járványszabályok!

Január 19-től az új OP plus rendszer vonatkozik az úgynevezett magas kockázatú rendezvényekre, például az esküvőkre és a nagyobb összejövetelekre. Az ilyen rendezvényeken csak olyan személy vehet részt, aki már három COVID-19 elleni vakcinát kapott, aki átesett a betegségen, vagy aki két oltást kapott és negatív a koronavírus-tesztje - mondta Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter (OĽaNO-jelölt) a Markíza Televízió Testre szabva Plus (Na telo Plus) című műsorában.

koronavírus
Fotó: unsplash.com
Egyes helyeken két oltás elég lesz, de a magas kockázatú eseményeken negatív tesztre is szükség lesz. Az oltásra és a tesztre, vagy a harmadik oltásra az esküvőkön, a nagyobb összejöveteleken, a bálokon való részvételhez lesz szükség"

- mondta a miniszter. Az OP plus rendszer a szállodákra vagy bizonyos sporteseményekre is vonatkozna. A gyerekek számára elég lesz az iskolai teszt.

A karantén jelenleg tíz napig tart, de ez is változhat.

 Ha az fenyeget, hogy nagyobb létszámú munkaerő kiesik egyszerre, felülvizsgáljuk a karantén időtartamát. Ez azonban az oltottsági státusztól függ"

 - jelezte az egészségügyi tárca vezetője. A legrövidebb ideig tartó, háromnapos karantén azokra vonatkozna, akik három oltást kaptak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.