2023. szeptember 18., 15:51

Mikas: A veszélyeztetett csoportokba tartozóknak érdemes megfontolniuk a Covid elleni őszi védőoltást

Ján Mikas főhigiénikus és az egészségügyi minisztérium szerint azért lenne ajánlatos ez, mert az influenzaszezonban az akut légúti megbetegedések számának növekedése várható. A védőoltáshoz időpontegyeztetés nélkül is hozzá lehet majd jutni. Országos intézkedések bevezetése egyelőre nem várható.

koronavírus védőoltás
Illusztrációs felvétel
Fotó: unsplash.com

„A veszélyeztetett csoportok közé tartoznak a 60 év felettiek, a súlyos krónikus betegségben szenvedők, a terhes nők, az elhízott emberek, a szociális gondozásban részesülők, az egészségügyi és szociális dolgozók, de azok is, akik velük egy háztartásban élnek” – mondta Mikas.

A 2023-as őszi oltási stratégia részeként 29 oltási hely lesz elérhető Szlovákia egész területén. Az oltási térképet a tárca a honlapján teszi közzé.

„29 kórházban végeznek védőoltást a következő tíz hétben, amit folyamatosan értékelünk majd, attól függően, hogy mekkora lesz az érdeklődés. Ha alacsony, akkor csökkentjük a létszámot” – magyarázta Ildikó Kukanová, a válságkezelő főosztály vezérigazgatója.

Csütörtöktől (szeptember 21-től) az Nemzeti Egészségügyi és Információs Központon (NCZI) keresztül lehet védőoltást rendelni. Hétfőtől (szeptember 25.) az időpontok megrendelés nélkül is elérhetőek.

Függetlenül a korábbi oltásoktól a szakértők azt javasolják, hogy a legújabb Comirnaty vakcinával oltassák be magukat az emberek,

amely védelmet nyújt a betegség legújabb és korábbi változatai ellen is. A vakcina a jövő héttől lesz elérhető. Szlovákiában jelenleg 8600 adag van ebből az oltóanyagból, októberben és novemberben még hozzávetőleg 200 ezernek kell megérkeznie.

​Jelenleg a Közegészségügyi Hivatal a Covid-megbetegedésének növekedését regisztrálja, Szlovákiában az XBB és XBB.1.5 omikronos alváltozatok a dominánsak.

Nem okoznak komoly járványügyi helyzetromlást”

– tette hozzá Mikas.

Elmondása szerint az ajánlott védőoltás célja a kórházi kezelések, a súlyos betegségek és halálesetek megelőzése, valamint az egészségügyi ellátórendszer terheinek csökkentése. Az oltási stratégia részeként az influenza elleni védőoltást is javasolják.

A minisztérium és a Közegészségügyi Hivatal nem feltételezi általános intézkedések bevezetését az őszi szezon kapcsán.

„Helyi járványok azonban előfordulhatnak, ez esetben az iskolaigazgatók és a területi higiénikusok szava lesz a döntő, akik megvitatják egy-egy intézmény esetleges bezárásának lehetőségeit” – tette hozzá Mikas.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.