Miért morzsolódik Matovič szavazótábora?

2020. szeptember 19., 17:15
Hajtman Gábor

A parlamenti választások óta sok minden történt a szlovákiai közéletben. A februári választáson berobbant OĽaNO továbbra is a legerősebb pártnak számít, a közvélemény-kutatások eddig mindig őket hozták ki győztesnek. Az elmúlt időszakban ez a támogatottság azonban némileg lecsökkent, a nyári hónapokra egyes felmérésekben 18%-ra apadt az OĽaNO támogatottsága. Adódik a kérdés, hová tűntek Matovič választói?

Fotó: TASR
Ľuboš Krajčír képviselő, Roman Mikulec belügyminiszter, Eduard Heger pénzügyminiszter és Igor Matovič kormányfő a július 24-i bizalmatlansági szavazást követően

Az OĽaNO tavaly ilyenkor még azzal volt elfoglalva, hogyan érje el az 5%-os parlamenti küszöböt. Matovič kétségbeesésében szinte mindent bevetett annak érdekében, hogy valahogy felhívja magára a figyelmet.

Február előtt  döbbenetes hajrába kezdett, kitartó és elszánt politikája végül meghozta a gyümölcsét. Olyannyira magabiztosan tudta elmagyarázni az emberek számára a megoldást, hogy a hógolyó effektusba rengeteg választó beleállt.

Az emberek Matovičban látták meg az ellenzék vezetőjét és azt, hogy ő tud majd szembeszállni a Smerrel.

Az OľaNO első embere közvetlenül a választások előtt húzta elő a 11 pontos kampányígéretet, amellyel gyakorlatilag bebiztosította magának a győzelmet. Ezzel Matovič, ha sajátos módon is, de a közvetlen demokrácia jeles képviselőjének kiáltotta ki magát. Politikai ellenfelei ezt nem is tudták érdemben megkérdőjelezni.

Matovič szavazói

parlamenti választások előtt Matovičnak az volt a legfőbb célja, hogy a választótáborát gyarapítsa. Az OĽaNO februári választóit leginkább a korrupcióellenesség, az egyenes beszéd és a közvetlen demokrácia iránti igény jellemezte. Így történhetett, hogy

a keresztények, a szociálisan érzékeny emberek, de még a magyar szavazók egy részét is sikerült megnyernie.

A választói célcsoportokon kívül ne feledjük el azokat sem, akik nem döntötték el, kire adják le a voksukat, vagy azokat, akik teljesen kivonták magukat a politikából. A fokozódó társadalmi nyomás, a Smer elleni hangulat miatt ezek a szavazók Matovičban látták a kiutat.

2020. március 21., 10:40

Matovič: Győzelem után, vizsga előtt

Igor Matovič alighogy kormányt alakít, várhatóan soha korábban nem látott válsághelyzetet kell kezelnie.

Matovič kormányszerepben

Egy dolog megnyerni a parlamenti választásokat, más dolog megtartani a választókat.

Az OĽaNO-ra nagyrészt nem ideológiai vagy világszemléleti szempontból voksoltak a választók, sokkal inkább amiatt, hogy az előző kormány helyébe egy erős és lendületes csapat kerüljön, olyanok, akik felszámolják a korrupciót. A választókat ugyanis ez a fő dolog érdekelte, és nem az, hogy az OĽaNO hol helyezkedik el a politikai palettán. Ha jobban megvizsgáljuk a mozgalmat, akkor a képviselőik között megtalálható a konzervatív, a liberális, és a keresztény világszemléletű politikus is.

Az OĽaNO politikai arculata tehát sokszínű, egy közös pont köti őket össze: Igor Matovič.

A miniszterelnök karizmája pedig kétségkívül megkérdőjelezhetetlen az OĽaNO-sok számára, a politikai hibái, illetve a tapasztalatlansága ellenére is egyben tudja tartani a pártot és a parlamenti frakciót, s kisebb nagyobb csörték ellenére a kormányt is. 

A párt szavazóinak megtartása mégis másik lapra tartozik. A parlamenti választásokat követően megfogyatkozott Matovič támogatóinak köre. Ezt a különböző felmérések meggyőzően mutatják. Egyértelműen kijelenthető, hogy márciushoz képest fokozatosan csökken az OĽaNO támogatottsága.

Az új kormány eléggé kaotikus időben állt fel, hiszen beköszöntött a koronavírus-járvány, amely alaposan felborította a kabinet és a szlovák társadalom számításait. Egy ilyen helyzetben tényleg nem a legszerencsésebb kormányt átvenni, azonban ez némi előnnyel is járhat, hiszen az egyes problémákat a fenyegető válsághelyzet mögé lehet rejteni.

2020. április 11., 13:36

Matovič a szlovák Cipolla?

Matovič a szlovák politikai játéktér legtehetségesebb marketingpolitikusa. Rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, amik a posztmodern politikus számára nélkülözhetetlenek.

Matovič nem így járt el, ehelyett nyíltan beleállt a konfliktusokba, és adott esetben nemcsak az ellenzéket, de a kormányzati partnereit sem kímélte. A koronavírus-járványra reagáló intézkedések éles szembenállást és konfliktust generáltak az OĽaNO és az SaS között. Míg az előzőnek ez nem jött jól, az utóbbi párt számára igen, hiszen a felmérések is azt mutatták, hogy a SaS jócskán javított az előző időszakhoz képest, vagyis vélhetően a legerősebb kormánypárt jobboldali szavazóinak egy része az SaS-hez pártolt.

Matovič ott hibázott, hogy a járványügyi helyzetet nem kellő határozottsággal kommunikálta, a bizonytalan és zavart hezitálás és a gyors szabálymódosítások, illetve a gyors változások elbizonytalanítottak pár választót.

A hagyományos néppárti úton

Ahogy azt említettem, az OĽaNO-t nehéz ideológiailag besorolni, ám ha a szlovák történelmi hagyományokból indulunk ki, illetve a politikai paletta alapján sorolunk, akkor mindenképpen a jobboldali szavazóréteget képviselik.

A dolgok az idők során egy picit változtak, de ha a szlovák politikai hagyományból indulunk ki, akkor az OĽaNO szavazóbázisa az egykori SDKÚ konzervatívabb táborából kerül ki. Ez viszont nem azt jelenti, hogy minden volt SDKÚ-s szavazó az OĽaNO-nal kötött ki. Magát a folyamatot kell megérteni, és Matovič azon felfogását, hogy a néppárti politikát ő szeretné képviselni. Emellett a fiatal szavazóit is megtartaná, akik nincsenek ugyan sokan, de nagyrészt a városokban élnek.

Az OĽaNO inkább egy vidéki párt, de a jobboldali hagyományból kifolyólag vannak urbánus szavazói is, akiknek a megtartása nehéz lesz, a jobboldali SaS minden bizonnyal nagy erővel pályázik értük.

Az OĽaNO-nak voltak baloldali szavazói is. A parlamenti választások előtt nagyon sok szavazót bezsebeltek Matovičék, de számukra más az alternatíva, a Pellegrini-féle baloldali Hlas-SD sokkal hatékonyabban és tartósabban tudja megszólítani majd ezt a szavazóréteget.

2020. szeptember 6., 14:19

Még meg sem alakult, de már szorongatja az OĽANO-t a Hlas

Ha szeptember elején zajlott volna a parlamenti választás, azt az OĽANO nyerte volna.

Az OĽaNO jövője

A következő parlamenti választásokig még sok az idő, azonban a ráhangolódás és a készülődés egy hosszú folyamat. Matovičék abból a szempontból nincsenek könnyű helyzetben, hogy a koronavírus-járvány árnyékában kell eredményeket felmutatniuk, az ellenfelei tőlük kérik majd számon az esetleges hiányosságokat.

A kérdés az, Matovič megtalálja-e a győztes receptet a további sikerhez, úgy, ahogy azt az ellenzéki pozícióból sikerült neki?

Ez bizonyosan nem lesz egyszerű feladat, nagyon sok tényezőn múlik majd a siker. Matovič számára kulcsfontosságú lesz a következő választásokig szorosabb bizalmi kapcsolatot kiépíteni a kormánypártokkal, ők lehetnek ugyanis a kormányfő első számú szövetségesei. A koalícióban lévő ellentéteket ezzel szemben Peter Pellegrini és csapata használhatja ki. Az Igor Matovič nyomában loholó Hlas alig várja a lehetőséget, hogy a kormány hibáira lecsapjon, és a az elbizonytalanodó választóit megszólítsa.

Kapcsolódó cikkeink

Kövesse facebook oldalunkat is!