2022. január 31., 18:36

Mi vár ránk: húzós február, szabad húsvét? A kórházak osztályozó sátrakkal készülnek az omikron csúcsára

Napról napra nő a koronavírus-fertőzöttek száma. Az omikronjárvány kicsúcsosodása azonban még hátra van. A kórházak osztályozó sátrakkal készülnek a betegszám emelkedésére, és az egészségügyi minisztérium szükség esetén tábori kórházak felállítását is tervezi. Mégis mi vár ránk a következő hetekben és milyen lesz a húsvétunk?

A rendkívül magas, 50 százalék körüli pozitivitás eredményei hamarosan a kórházakban is megmutatkozhatnak, magasabb betegszámmal.

Jelenleg 1535 beteget ápolnak kórházban, 80 százalékuk nincs beoltva.

Az Adatok pátosz nélkül (Dáta bez pátosu) adatai szerint az utóbbi héten 1000 páciens került kórházba, több mint 70 százalékuk 55 év feletti volt.

A sürgősségi osztályok a következő napokban valószínűleg nagyobb nyomásnak lesznek kitéve, éppen ezért ún. osztályozós sátrak felállítását tervezik.

Hogy ebből mennyi lesz az országban, egyelőre nem tudni. Az első ilyen sátrakat Nyitrán és Besztercebányán állították fel, de még nem  használják őket, mert nem emelkedett jelentősen a sürgősségi osztályra érkezők száma.

Az osztályozó sátrakban az egészségügyi személyzet megvizsgálja az érkező beteget, eldönti, milyen állapotban van, kinek elegendő az otthoni ápolás, ki szorul kórházi kezelésre. Itt döntik el azt is, hogy a betegnek szüksége van-e monoklonális ellenanyagra vagy vírus elleni gyógyszerre. A tárca ettől azt is reméli, hogy nem lesz szükség újabb kórházi ágyakra a meglévők mellé.

Az orvosszakszervezet vezetője, Peter Visolajský szerint nem azzal van a baj, hogy nincs hely, ahol a rászoruló betegeket ellássák, hanem a hiányzó személyzet. Szerinte azért van akkora csend a tábori kórházak körül is.

A minisztérium nem tagadja, hogy azokban az orvostanhallgatókat is bevetné. De a tábori kórházak felépítése egyelőre még nincs napirenden.

Elemzések szerint az omikronjárvány csúcsán legfeljebb 7 ezer beteg lesz. Sok függ attól, mit hoznak a következő napok, mennyire fog emelkedni a kórházba kerülők száma.

Kritikus február, nyugodt húsvét?

Más államok tapasztalatai azt mutatják, hogy bár az omikron fertőzőbb, mint a delta, nem tölti meg úgy a kórházakat.

A növekvő fertőzöttség okán viszont sokan felteszik a kérdést, nem kell-e szigorúbb korlátozásokra számítani például húsvétkor, amikor sokan meg akarják látogatni szeretteiket.

A szakértők között ebben nincs egységes álláspont.

Peter Sabaka infektológus szerint egy hónap múlva már a csúcson leszünk, a húsvét már nyugalomban telhet. Ebben egyetért vele Ivan Bošňák, az Adatok pátosz nélkül elemzője is.

Úgy véli, még két hétig, február közepéig emelkedni fognak a számok, aztán megindul nálunk is a csökkenés. Ez pedig gyors lesz, ami február végére már egy nyugodt helyzetet eredményezhet.

Abból indult ki, hogy hasonlóan alacsonyan oltott országokban, Montenegróban, Máltán, Görögországban is ez a forgatókönyv működik.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.