2024. április 2., 13:38

Lesz-e adóemelés? Ezt kérdezné az SaS Pellegrinitől

Az ellenzéki SaS azt állítja, hogy a kormány növelni fogja az áfát és a fogyasztási adókat. Állítólag ez az egyik lehetőség az államháztartás konszolidációjára. 

Marián Viskupič
Marián Viskupič, az SaS parlamenti képviselője
Fotó: TASR

A párt szerint azonban a változtatásokkal csak az elnökválasztás után állnak elő. Az SaS arra kéri Peter Pellegrini elnökjelöltet és a Hlas-SD elnökét, hogy előre jelezze, milyen változások történnek a választások után. A Hlas-SD reakciója szerint az SaS felelős az előző kormányok idején felforgatott államháztartásért.

Marián Viskupič, az SaS képviselője szerint a kormány két-három százalékponttal emelné az áfát. Elmondása szerint az információ a Pénzügyminisztériumtól származik, sőt Ladislav Kamenický (Smer-SD) pénzügyminiszter is elismerte ennek lehetőséget, amikor bejelentette egy újabb ún. konszolidációs csomag. Viskupič elmondása szerint a részleteket egyelőre nem ismertette.
Felszólítjuk Pellegrinit, hogy az elnökválasztás második fordulója előtt Roberto Ficóval (Smer-SD) ismerje be, mi vár ránk az elnökválasztás után. Mit készítenek az állampolgárok számára? Mi mindent akarnak megadóztatni, járulékkal, illetékkel terhelni, és amiről most inkább nem beszélnek, hogy ne űzzék el a választókat”

– mondta Viskupič a sajtótájékoztatón.

A Hlas-SD erre reagálva emlékeztetett arra, hogy az SaS "teljesen felelős a Matovič- és a Heger-kormány idején felforgatott államháztartásért, az emberek és különösen a nyugdíjasok brutális elszegényedéséért, akiket ez a leginkább antiszociális párt Szlovákiában nyíltan megvet".

A Hlasu-SD szerint az SaS-nek ezeket a kérdéseket a másik elnökjelöltnek,  Ivan Korčoknak kellene feltennie, aki Igor Matovič és Eduard Heger kormányának volt a jelöltje, és az SaS választási listavezetőként számított rá az elmúlt parlamenti választásokon.

Amikor Korčok az SaS-től megválaszolja, hogy  a népért végzett politikai munka helyett miért szökött meg inkább az elnökválasztási kampányba, és amikor az SaS bocsánatot kér mindazoktól, akik a kormánya alatt szegényebbek lettek, akkor majd  tehet fel kérdéseket Peter Pellegrini elnökjelöltnek"

- mondta a Hlas szóvivője, Karolína Ducká.

Pellegrini és Korčok szombaton (április 6-án) küzd meg az elnöki palotáért az köztársaságielnök-választás második fordulójában. A választók öt évre választják meg az államfőt.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.