2022. április 5., 14:14
Frissítve: 2022. ápr. 5. 15:17

Megszületett az ítélet a Kotleba-ügyben

Döntést hozott a Legfelsőbb Bíróság a Marian Kotleba távollétében, az ĽSNS -elnök 1488 eurós vitatott csekkjei ügyében megtartott fellebbviteli tárgyaláson.

Marian Kotleba védőügyvédek
Fotó: TASR

A TASR hírügynökség gyorshíre szerint a jogerősen meghozott döntés értelmében az ĽSNS elnökét feltételesen fél év szabadságvesztésre ítélték, melyet másfél évre felfüggesztettek.

A fellebbviteli bíróság hatályon kívül helyezte a Speciális Büntetőbíróság 2020. októberi határozatát,

amely négy év és négy hónap börtönbüntetésre ítélte a vádlottat. A síróság az alapvető jogok és szabadságok elnyomására irányuló mozgalom iránti szimpátia kifejezésének bűncselekményében találta bűnősnek Kotlebát.

Pavol Farkaš, a Legfelsőbb Bíróság fellebbviteli szenátusának elnöke nemcsak a 14-es és 88-as szám náci és neonáci szimbolikáját emelte ki, hanem a csekkek átadásának időpontját is, a szlovák állam kikiáltásának évfordulóját. A bíróság szerint Kotleba „így ünnepelte annak a szlovák államnak a megalakulását, amely szintén a fasizmus és a nácizmus elvein alapult”.

A Speciális Büntetőbírósággal ellentétben

a Legfelsőbb Bíróság nem állapította meg, hogy Kotleba ezeket az ideológiákat támogatná.

„Ez nem bizonyítható minden kétséget kizáróan” - fogalmazott a szenátus elnöke. Hozzátette, az elítélt a ĽSNS elnökeként és Besztercebánya (Banská Bystrica) Megye elnökeként követte el a bűncselekményt.

Marian Kotleba 2017. március 14-én, a szlovák állam kikiáltásának évfordulóján adta át a 1488 euró értékű csekkeket három családnak a Besztercebányai kereskedelmi akadémia épületében. A bíróságon szakértők erősítették meg, hogy a 14-es és a 88-as szám rejtjeles üzenet a nemzetközi szélsőjobboldali körökben.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.