2023. március 20., 18:43

Koronavírus: Megszűnt a karanténkötelezettség

Hétfőtől eltörli a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) a COVID-19-fertőzöttek kötelező ötnapos karanténját.

karantén
Fotó: unsplash.com
Tekintettel a vírus jelenleg terjedő variánsainak és a betegségen átesett vagy teljes oltási védettséget élvező lakosok arányának, nem szükséges a kötelező karantén. A COVID-19 ezzel a többi légúti megbetegedés szintjére kerül, amikor az emberek az aktuális egészségi állapotuk alapján védik saját magukat és a környezetükben levőket

– közölte Ján Mikas országos tiszti főorvos.

A betegeknek azonban továbbra is otthon kell lábadozniuk és az orvosuk utasításai szerint eljárni, úgy mint a többi légúti megbetegedésnél.

Aki beteg, ne menjen munkába, iskolába és nyilvános helyekre. Bár a karantén nem lesz kötelező, legyenek tekintettel főleg a veszélyeztetett csoportokba tartozók egészségére

– tette hozzá Mikas. Ha muszáj elmenni otthonról, például gyógyszertárba, ügyelni kell a reszpirátor megfelelő viselésére és a kéz fertőtlenítésére.

A maszkviselés jelenlegi szabályai nem módosulnak.

Ennek továbbra is van létjogosultsága, a többi légúti betegség jelenlegi terjedése miatt is

– mondta Mikas. Reszpirátort jelenleg az egészségügyi intézményekben dolgozóknak, valamint az orvosi várótermekben, a gyógyszertárakban kell viselni, továbbá a szociális ellátást nyújtó intézetek alkalmazottainak és a látogatóknak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.