2023. október 18., 11:41

Hét megyében nőtt a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

Az év 39. hetében Pozsony, Nagyszombat, Trencsén, Nyitra, Zsolna, Besztercebánya és Eperjes megyében is enyhén emelkedett a szennyvízben a koronavírus koncentrációja – tájékoztatott honlapján a szennyvízvizsgálatok eredményéről a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ).

koronavírus, laboratórium
Illusztrációs felvétel
Fotó: TASR

Az említett időszakban 16 mintát vizsgáltak.

Kilenc mintában (56,25 százalék) nőtt a SARS-CoV-2 vírus örökítőanyagának jelenléte, a fennmaradó hét mintában nem változott, vagy csökkent

- közölte a hivatal.

Az új típusú koronavírust 2021 májusában kezdték heti rendszerességgel ellenőrizni a szennyvizekben, majd a tavalyi év elején további járásokra bővítették ki az ellenőrzést.

Eddig összesen 62 szlovákiai szennyvíztisztító telepen vettek mintát. Köszönhetően a javuló járványhelyzetnek, idén június 19-től csökkentették a mintavételek és a laboratóriumi vizsgálatok számát.

Az ÚVZ tájékoztatása szerint az idei 39. naptári hétig összesen 4544 mintát vizsgáltak. „4427-ben (97,43 százalék) volt pozitív, vagy határérték körüli az eredmény" - tette hozzá a hivatal.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.