2021. november 23., 08:53
Frissítve: 10:30

Határozott a kormány az országos lezárásról: állítólag más lesz, mint amire számítani lehetett

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a múlt heti szigorítás után ezen a héten is újabb korlátozásokat vezet be a kormány. A kabinet szerdán ülésezik majd, ekkor dől el véglegesen, mire lehet számítani, de a koalíciós tanács éjszakába nyúló tanácskozásáról már szivárgott ki néhány érdekes információ. 

sulík
Fotó: TASR/AP
Illusztrációs felvétel.

Az embereket tulajdonképpen egy dolog érdekli. Lesz-e a tavalyihoz hasonló országos, általános lockdown. Nos, erre a kérdésre még nem lehet egyértelmű választ adni, a kormánypárti politikusok igen ködösen fogalmaztak ugyanis azt követően, hogy hétfőn éjjel véget ért a koalíciós tanács ülése. 

Annyit tudni csak, megegyeztek!

Hogy pontosan miben, az egyelőre nem világos, de több kormánypárti politikus úgy nyilatkozott, kompromisszumos megoldás született. Ez azért érdekes, mert korábban tudni lehetett, az SaS nem támogatja az általános, országos lezárást, amely oltottra és oltatlanra is vonatkozik majd. Joggal következtethetünk tehát arra, hogy mindenkire egyformán vonatkozó lezárás nem lesz,

az oltottaknak járnak majd bizonyos kedvezmények.

Eduard Heger kormányfő a tárgyalás előtt még úgy nyilatkozott, "nagyon úgy néz ki, hogy kemény lockdown" vár az országra, az ülést követően azonban ő már nem nyilatkozott. Hasonlóan fogalmazott az egészségügyi miniszter, Vladimír Lengvarský is, aki, hallgatva a járványügyi szakemberek ajánlására, már hetekkel ezelőtt felvetette, szükség lehet egy országos lezárásra. A tárcavezető egyenesen azonnali lockdownt emlegetett az ülés előtt, mint mondta azért, hogy karácsonyra aztán enyhíteni lehessen. Az egészségügyet irányító miniszter leghangosabb kritikusa ezúttal is Igor Matovič pénzügyminiszter volt, aki saját párttársának felrótta, hogy az egészségügyi ellátórendszer képtelen volt felkészülni a vírus harmadik hullámára. A korábbi kormányfő úgy nyilatkozott, a miniszternek "nem volt igaza és távolt állt a valóságtól" mikor azt mondta, jobban fel vagyunk készülve erre a hullámra, mint a másodikra voltunk. 

A koalíciós tanács ülése előtt mind az SaS, mind a Za ľudí világossá tette, egy általános, mindenkire egyformán vonatkozó lezárást nem tudnak támogatni.

Mindkét párt azt javasolta, az oltottaknak tartsanak fenn bizonyos lehetőségeket, ne korlátozzák őket ugyanúgy, mint azokat, akik a mai napig nem voltak hajlandóak felvenni az oltást. Arra a tárgyalás minden résztvevője nagyon vigyázott, hogy konkrétumokat ne áruljanak el a sajtónak. Egyedül a Sme rodina minisztere, Milan Krajniak volt az, aki elárulta,

a koalíciós tanácson elfogadott korlátozások nem vonatkoznak majd egyformán mindenkire.

"Más lesz, mint amire számítani lehetett" - közölte.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a hétfői ülésen elfogadott feltételeket még a kormánynak is jóvá kell hagynia. Az előzetes bejelentés szerint a szlovák kormány szerdán ülésezik majd. Eduard Heger kormányfő nyilvános programja szerint, az osztrák kollégájával, Alexander Schallenberg kancellárral találkozik. Ez annak fényében lehet fontos információ, hogy Ausztriában jelenleg egész Európa legszigorúbb járványügyi korlátozásai vannak érvényben: oltottakra és oltatlanokra egyaránt vonatkozó, teljes lezárás. 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.