2023. október 9., 10:16

Folytatódott az egyeztetés a kormányalakításról

Hétfőn reggel először tárgyalt hármasban a Smer, a Hlas és az SNS elnöke, de Robert Fico, Peter Pellegrini és Andrej Danko egyelőre nem tett bejelentést a kormány megalakításáról.

Pellegrini, Fico Danko
Már dolgoztak együtt korábban is
Fotó: TASR

Elsőként Andrej Danko távozott a megbeszélésről, nem kívánt nyilatkozni arról, hol tartanak.

„Még nem zártuk le az egyeztetést, és addig nem is nyilatkozom. Folytatjuk” - jelentette ki Pellegrini.

Fico szintén azt mondta, amíg nem egyeznek meg, nincs miről tájékoztatni.

A Smer a Hlas-szal és az SNS-szel való kormányzást részesíti előnyben, erre összpontosítunk. Keressük a lehetséges megoldásokat, arról nem nyilatkozom, hol tartanak a megbeszélések”

– mondta Fico, hozzátéve, nyugalomra van szükségük a tárgyaló feleknek.

Megjegyezte, a majdani kormány intézkedéseire összpontosítanak, éppen ezért nagyon összetett a tárgyalás. „Ha olyasmivel kezdenénk, hogy hogyan osszuk fel az országot, semeddig sem jutnánk” – szögezte le Fico.

Már pénteken (október 6.) arról számolt be több média, valószínűleg megállapodik a Smer, a Hlas és az SNS a közös kormányzásról, Fico lesz a kormányfő, Pellegrini pedig a parlament elnöke.

Fico azonban kijelentette, a tárgyalásról megjelenő hírek nagy része nem igaz. Danko a hétvégén leszögezte, az SNS bármilyen összetételű kormányt támogatni fog, ha Fico lesz a miniszterelnök. Ez arra az esetre is vonatkozik, ha az SNS nem lenne tagja az új Fico-kormánynak.

Egy négyes koalíció létrehozása érdekében Michal Šimečka, a Progresívne Slovensko elnöke kész lenne átengedni a kormányfői posztot Pellegrininek, de a Hlas-SD elnöke nem nyilatkozott ezzel az ajánlattal kapcsolatban.

Fico a választás győzteseként október 2-án kapott kormányalakítási megbízást az államfőtől, Zuzana Čaputová 14 napos határidőt adott neki.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.