2023. március 17., 10:10
Frissítve: 2023. már. 22. 13:49

Döntött a kormány: Átadják a MiG-29-es vadászgépeket Ukrajnának. A Smer büntetőfeljelentést tesz

Szlovákia MiG-29-es vadászgépeket és a Kub csapatvédelmi rakétarendszer egy részét küldi Ukrajnába.

MiG-29
Fotó: TASR/AP
Az SaS helyesli a MiG-29-es vadászgépek átadását Ukrajnának

Az SaS helyesli a MiG-29-es vadászgépek átadását Ukrajnának. Juraj Krúpa (SaS), a parlament védelmi bizottságának elnöke rámutatott, Ukrajna agresszióval szemben védekezik, és megvédése Szlovákia számára is rendkívüli fontosságú.

A MiG-ek nagy segítséget jelentenek az ukránoknak, nekünk viszont csak egy halom ócskavasat, nem használjuk őket, nem védjük velük a légterünket, és ha nem lenne háború Ukrajnában, akkor fizetnünk kellene a likvidálásukért, így viszont ellentételezést kapunk értük

– jelentette ki Krúpa.

Szerinte a kormány helyesen döntött, és a lépés világosan mutatja, hogy az ország kinek az oldalán áll.

Naď már aláírta a kormányközi megállapodást is

Jaroslav Naď megbízott védelmi miniszter aláírta a MiG-29-es vadászrepülőgépek és a Kub légvédelmi rendszer egy részének átadásáról szóló kormányközi megállapodást Ukrajnával – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Martina Kakaščíková, a védelmi minisztérium szóvivője.

Érkeznek az első reakciók!

Az ellenzéki Hlas-SD, talán némi meglepetésre, élesen elutasította a kormány saját hatáskörben meghozott döntését. A párt közleményében azt állítja, 

a kormánynak semmiféle hatásköre nem volt meghozni egy ilyen horderejű külpolitikai döntést.

Szerintük az Alkotmánybíróságnak kellett volna határoznia arról, a kormánynak jogában áll-e meghoznia egy ilyen horderejű döntést. Peter Pellegrini pártvezér egy korábbi interjújában még arról beszélt, amennyiben európai konszenzus alakul ki a kérdésben, úgy a Hlas-SD sem utasítja el a MiG-ek átadását.

Mikuláš Dzurinda korábbi kormányfő üdvözölte a döntést. Egyenesen úgy fogalmazott, mivel Ukrajnában "népirtás folyik",

az erkölcsnek a jog fölött kell állnia!
Elpusztítjuk mindegyiket!
A cseh és lengyel vadászgépekre pusztulás vár Ukrajnában!

- jelentette ki nagy magabiztossággal Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Az orosz álláspont szerint a háború menetére semmiféle hatással nem lesz "ez a néhány vadászgép", de mindez csak újabb bizonyítékát adja annak, hogy a NATO egyre inkább beleavatkozik az ukrajnai háború menetébe.

Korábban írtuk:

Eduard Heger ideiglenesen megbízott kormánya pénteki online ülésén hozott döntést az ügyben.

Heger szerint a nemzetközi megállapodást a kormány egyhangúlag elfogadta. Kijelentette, hogy a kabinet az alkotmánnyal összhangban döntött a technológia adományozásáról.

A korábbi 11 vadászgép helyett a legfrissebb információk szerint 13 MiG-29-es kerül majd az ukrán hadsereghez. Jaroslav Naď védelmi miniszter azt állítja, Szlovákia mindezért cserébe mintegy 900 millió eurónyi haditechnikához és pénzhez jut majd. Ebből tíz gép egészen a közelmúltig, elviekben, működőképes darab, három másik viszont 2008 óta egyetlen alkalommal sem szállt fel. Ezeket az ukrán hadsereg valószínűleg alkatrész gyanánt használja majd fel.

A tvnoviny.sk egyenesen azt írja, három vadászgépben tulajdonképpen motor sincs, ezeket a repülőket repülővel szállítják majd Ukrajnába.

Miért nem a a parlament döntött?

Jaroslav Naď azt állítja, a kormány által felkért alkotmányjogászok mindegyike úgy vélekedett, az alkotmány a vadászgépek átadását egy megbízott kormány számára is lehetővé teszi. A védelmi miniszter ugyanakkor visszautasította, hogy a vonatkozó jogi szakvéleményeket, akár csak részleteiben, nyilvánosságra hozzák. Naď szerint ezzel a jelentés elkészítőit védik, ugyanis "Fico óriásplakátokra ragasztaná ki a szakvéleményt elkészítő jogászok névsorát".

Naď korábbi ígéretét, miszerint a parlamentben tárgyalnak majd a MiG-ek átadásáról, teljesítettnek tekinti, ugyanis a törvényhozás védelmi és külügyi bizottsága is napirendre tűzte a kérdést.

A Smer-SD büntetőfeljelentést tesz a kormány vadászgépekről szóló döntése miatt

Az ellenzéki Smer-SD büntetőfeljelentést tesz a főügyészségen hivatali jogkörrel való visszaélés miatt a megbízott kormány MiG-29-es vadászgépek Ukrajnának szállításáról szóló döntésével kapcsolatban. A párt Boris Kollárhoz (Sme rodina), a parlament elnökéhez fordul, hogy ellenőrizze, túllépte-e a hatáskörét a kormány, mivel az Ukrajnával kötött kormányközi megállapodást katonai jellegűnek tartja a Smer-SD. Robert Fico pártelnök sajtótájékoztatón rámutatott, az ilyen megállapodásokhoz parlamenti jóváhagyás szükséges, amit az államfőnek ratifikálnia kell.

Senki sem mutatott be semmilyen jogi elemzést, amely alapján döntött a kormány. Továbbra is az a meggyőződésünk, hogy a kormány és a köztársasági elnök döntése alkotmányellenes"

- mondta Fico. A kabinet és Zuzana Čaputová is elkövette a hivatali jogkörrel való visszaélés bűncselekményét – mondta, és hozzátette, kitart amellett, hogy a haditechnikai eszközök elajándékozása fontos külpolitikai kérdés, amiről nem dönthet egy megbízott kormány.

Fico szerint a vadászgépek ajándékozása fölösleges politikai gesztus. Öt működőképes harci repülőgép szerinte nem fogja megváltoztatni a háború menetét.

A döntést Oroszországgal szembeni nyíltan ellenséges lépésnek tekinti. Feltette a kérdést, mi vezette arra a kormányt és az államfőt, hogy beleegyezzenek a gépek átadásába. Véleménye szerint ez belerántja Szlovákiát egy katonai konfliktusba. A párt továbbra is elutasítja, hogy Szlovákia bármilyen katonai segítséget nyújtson Ukrajnának, de a humanitárius segítségnyújtással, az ország újjáépítéséhez nyújtott segítséggel vagy a menekültek megsegítésével egyetért.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök még februárban hivatalosan felkérte Szlovákiát, hogy szállítson MiG-29-es vadászgépeket az orosz agresszió elleni védekezéshez. Heger akkor azt mondta, Szlovákia mindent megtesz, hogy eleget tegyen ennek a kérésnek.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.