2023. szeptember 14., 16:21

Csáky: A belső tartásunkról is szól ez a választás

Már csak bő két hét választ el bennünket a szeptember 30-ai parlamenti választástól. A kampány már javában zajlik, kinél láthatóbban, kinél kevésbé. Tegnap megvolt a kampány első nagyobb összecsapása is, ami ez esetben szó szerint értendő, a Smer-SD Kormányhivatal épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján ugyanis a kamerák kereszttüzében egymásnak esett Igor Matovič és Robert Kaliňák, így az egész ország élőben élvezhette a két országos szintű politikus verekedését. 

Csáky Pál

Ettől az atrocitástól eltekintve, amely egyfajta látképe is a jelenlegi szlovákiai politikának, a 2020-ashoz hasonló meglepetést nem igazán várnak a szakértők. Ezt az utóbbi időszak felmérései is igazolni látszanak, amelyek szerint az egyes parlamentbe mérhető pártok preferenciái között nincsenek nagyobb kilengések.

A két legutóbbi felmérés a parlamenti küszöb fölé mérte a Szövetséget is, ami jó hír azért is, mert az utóbbi időben egyre gyakrabban hallani, hogy a jelenlegi parlamenti választás vízválasztó lesz a felvidéki magyarság jövője szempontjából.

De miért is lesz nagyobb jelentőségű a szeptemberi választás az eddigieknél?

A támfalak megmaradnak október elseje után is

„Minden választásnak nagy a jelentősége, mert az elkövetkező négyéves ciklusról, tehát a jövőről szól, és az nem mindegy, hogy milyen irányba fog haladni. Most annyiban fontosabb talán a dolog, hogy az a tét, visszajön-e esetleg egy Robert Fico által dirigált és erősen befolyásolt autoriter rendszer, amelynek magyar vonatkozásai bizonyára erősen negatívak lennének, vagy pedig egy puhább változatú kormánykoalíció jön létre, amelyik esetleg toleránsabb lesz a felvidéki magyarság iránt is. Én jelenleg azt látom, hogy egy rossz vagy egy rosszabb kormánykoalíció jöhetne létre, a rosszabb lenne a Fico által vezetett, a rossz pedig a Fico nélküli” – fogalmazott portálunknak a kérdés kapcsán Csáky Pál, volt EP-képviselő, közíró.

Hozzátette, nem igazán lát olyan politikai pártokat, sem politikai szerveződéseket, amelyek jó kormányt tudnának alakítani, amelyre büszkék lehetnénk.

Nem nagyon értek egyet viszont azokkal a nézetekkel, amelyek azt mondják, hogy ha netán megbicsaklás következne be magyar szempontból szeptember 30-án, akkor tragikus irányba mennének tovább a dolgok.

Természetesen mindent meg kell tenni azért, hogy a választás sikeres legyen, de tudatosítani kell, hogy a választópolgár lesz az úr 30-án, és tudatosítani kell azt is, hogy ez a választás a felvidéki magyarság belső állapotáról, tartásáról is szól” – mondta a volt politikus hozzátéve, azt is látni kell azonban, hogy a Szövetség helyi és regionális szinten mélyen beágyazódott politikai párt, és ezek a támfalak megmaradnak október elseje után is.

„Akármilyen eredmény is születik, októberben hasznos lenne leülni, és egy szélesebb, az értelmiséget és a közélet iránt érdeklődő embereket megszólító konferencián elemezni a helyzetet, s azt, hogy hogyan lehet tovább fejlődni.

Egyedüli esélyes csapat a magyarok számára a Szövetség

Az, hogy nincs magyar egység, természetesen rontja a parlamenti bejutásra esélyesebb Szövetség helyzetét is, hiszen évek óta azt mondjuk, hogy minden szavazat számít, és a számok nem engednek.

Az az igazság, hogy én nem nagyon értem annak a gondolkodását, aki a Kékek-Hidasokra szavazna, mert ötig kellene tudnia számolnia mindenkinek, és az a csapat abszolút esélytelen, s amit csináltak, az politikai prostitúció”

– mondta Csáky hozzáfűzve, komoly bűnöket követtek el az elmúlt három évben, és most annak isszuk a levét.

„Az MKP is belefáradt a csatározásokba 2020-ra, keresték a megváltó megoldást, de becsapták magukat, nagyon szakmaiatlan módon valósult meg a pártegyesítés” – mondta a volt politikus hozzátéve, ami létrejött, lényegében egy konglomerátum volt, és az alapszabályába kódolva volt, hogy előbb-utóbb egymás ellen fordulnak.

Nem igazán tudom azonban megérteni azokat sem, akik Simon Zsoltra és törpepártjára, illetve annak szövetségeseire szavaznának, ezek csak kidobott szavazatok lennének.

Egyértelmű mindenki számára, hogy az egyedüli esélyes csapat a Szövetség” – mondta hozzátéve, tény, hogy még szlovák pártok is próbálnak magyar szavazatokat szerezni.

„Én csak csodálkozni tudok néhány ember naivitásán. Elmondtam már néhányszor azt a példát, hogy a 2019-es sikertelen EP-választás után felhívott egy felvidéki magyar ismerősöm, egyetemet végzett ember, aki a választások után egy hónappal az iránt érdeklődött, hogy megkeresett-e már engem személyesen vagy telefonon Šimečka úr, aki 2019-ben azt ígérte a magyar választóknak, hogy a felvidéki magyarok érdekeit is képviselni fogja, és ő ezért szavazott Šimečka úrra” – mondta a volt EP-képviselő. Hozzátette, teljesen egyértelmű, hogy a szlovák pártok csak etetik a magyar szavazókat, mindenfélét ígérgetnek, de egyáltalán nem érdekli őket a magyar közösség sorsa, ha hatalomra kerülnek.

Történt egy generációváltás is a felvidéki magyar politikában, érezni a tapasztalatlanságot, nagyon sok individualizmust és hibát is látok a munkájukban, ennek ellenére azt mondom, hogy rájuk kell szavazni, a mélyvízben meg majd elsajátítják a politikacsinálás magasabb osztályait”

– mondta Csáky hozzáfűzve, a részvételi arányon, és a magyarok és szlovákok közti részvételi különbségen nagyon sok fog múlni.

„Nem csaphatjuk be egymást, el kell őszintén mondani, hogy billeg a dolog, és úgy tűnik, hogy az aktív szavazóink részvétele nem lesz elég, ezért most fokozottan érvényes, hogy mindenkinek hoznia kell magával még egy szavazót” – zárta Csáky.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.