2021. szeptember 30., 13:12

Az új koronavírus a 38. héten minden szennyvízmintában jelen volt

Az új koronavírus a 38. héten is jelen volt minden szennyvízmintában. A TASR hírügynökséget Marek Eliáš, a Szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ SR) kommunikációs osztályának szóvivője tájékoztatta csütörtökön.

szennyvíz minta
Illusztrációs felvétel
Fotó: freepik.com

Ján Mikas tiszti főorvos elmondása szerint

a szennyvíz vírusterhelésére vonatkozó vizsgálati eredmények több megyében nagymértékű növekedést mutatnak a 37. héthez képest

Pozsony, Trencsén, Zsolna, Kassa és Eperjes megyében ugyan enyhe csökkenés figyelhető meg, de a vírusterhelési eredmények ezekben a régiókban is magasak maradtak.

A regionális közegészségügyi hivatalok a szennyvízvizsgálatok keretében

zeptember 27-ig összesen 205 mintát vételeztek, ezek 89,76 százaléka, vagyis 184 minta volt pozitív, illetve mozgott a határon.

Az ÚVZ SR szerint a szennyvízvizsgálat hasznos kiegészítő eszköz a szlovákiai járványügyi helyzet elemzéséhez. „A járványügyi szakemberek így jobban összpontosíthatnak azokra a térségekre, ahol növekszik az esetszám, elrendelve ott a szükséges járványellenes óvintézkedéseket” - tette hozzá Mikas.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.