2022. szeptember 13., 15:15

Az SaS máris menesztené Igor Matovičot

Ma délelőtt fogadta el Zuzana Čaputová köztársasági elnök a Szabadság és Szolidaritás minisztereinek lemondását, és nevezte ki az új tárcavezetőket.

Richard Sulík
Fotó: TASR

A párt tehát hivatalosan alig pár órája távozott a kormányból, s került az ellenzéki oldalra, és máris Igor Matovič leváltásának javaslatával állt elő.

A hírt elsőként a Hospodárske noviny gazdasági napilap portálja közölte. Matovičot Richard Sulík a "kormány problémái legfőbb forrásának" nevezte.

A liberálisoknak a rendkívüli parlamenti ülés összehívásához 30 támogató képviselői aláírásra van szüksége. A párt 21 képviselővel bír, így további kilencet még találniuk kell valahol. 

Azt, hogy hol találják meg ezt a kilenc aláírást, egyelőre nem kívánta pontosítani. "Feltételezem, hogy azok a képviselők lesznek azok, akik tudatosítják, hogy a miniszter úr már nem maradhat miniszter" – mondta.

Peter Pellegrini, a Hlas elnöke közölte, aláírna egy ilyen indítványt. Anna Zemanová, az SaS frakcióvezetője viszont úgy fogalmazott: "Elsősorban a volt koalíciós képviselők körében fogunk támogatást keresni."

Ma összeült a parlamenti frakció, megegyeztünk, hogy menesztjük Igor Matovičot. Mind a 21 képviselőnk támogatta ezt. Az még kérdéses, hogy ez kinek a javaslatára fog megtörténni"

– mondta Richard Sulík, majd újságírók kérdésre válaszolva elmondta, ha a Smer vagy a Hlas áll elő ilyen javaslattal, az SaS támogatni fogja azt. Ha viszont az általa szélsőségesnek tartott pártok indítványoznák Matovič menesztését, ebben az esetben nem számíthatnak az SaS szavazataira.

Az SaS akár még a kormánykoalícióba is visszatérne, ha nem lenne ott Igor Matovič, erősítette meg Sulík, aki újra vállalná a gazdasági miniszteri tisztséget. Ajánlata a kormánykoalícióba való visszatérésről azonban időkorlátos, azt állítja, három hónap után erről nincs értelme beszélni

Az előrehozott választásokat azonban nem preferálja, mivel Eduard Heger kormánya egyértelműen nyugatbarát, és a kormányfő nem hoz szégyent a kormányra, nem úgy, mint a pénzügyminiszter.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.