Sulík: A koalíció megmentésének egyetlen esélye, ha Igor Matovič távozik

2021. március 15., 11:05
ma7 Kolek Zsolt

Richard Sulík, az SaS elnöke pártja döntéséről beszélt hétfői sajtótájékoztatóján.

Fotó: TASR

A legjobb szó Igor Matovič kormányzására a káosz - hangsúlyozta Sulík. Az SaS elnöke szerint ennek a kaotikus kormányzásnak az eredménye a súlyos járványhelyzet Szlovákiában. 

Matovič megosztja a társadalmat - húzta alá Sulík, aki szerint a kormányfő nem képes megfelelően ellátni a hivatalát.

Az SaS elnöke szerint Matovič folyamatosan felrúgja a megállapodásokat, így a kormányzás nem folytatható.

Sulík a kormányfő távozása esetén felajánlotta lemondását a gazdasági miniszteri posztról. Megjegyezte, azt tartaná szerencsésnek, ha egyetlen koalíciós párt elnöke sem töltene be miniszteri tisztséget. 

Az SaS képviselői nem támogatják az előrehozott választásokat - szögezte le Sulík. A liberálisok Országos Tanácsa március 24-én ülésezik, ha Matovič eddig az időpontig nem lép vissza, döntenek róla, maradnak-e a koalícióban. Sulík azt is bejelentette, hogy találkozót kezdeményez Zuzana Čaputová államfővel.

Újságírói kérdések:

Sulík nem adott egyértelmű választ arra a kérdésre, mi történik akkor, ha Matovič március 24-ig mégsem mondana le.

Az SaS elnöke nem bocsátkozott találgatásokba, ki követhetné Matovičot a kormányfői székben, de hangsúlyozta Eduard Heger pénzügyminiszter elfogadható jelölt lenne számukra.

A kormányfőcsere esetén megnyílna a tér a nyugodt kormányzás lehetőségére - hangsúlyozta Sulík, miért lenne leginkább előnyös, ha Igor Matovič távozna a miniszterelnöki funkcióból.

Sulík elismerte, személyes talákozóikon is kérte a kormányfőt, hogy lépjen vissza, erre azonban nem mutatkozott hajlandónak. A pártelnök hangsúlyozta a válság megoldása nem csak rajtuk múlik, a többi szereplőnek nagy felelőssége van.

Sulík hozzátette, ha távozik a miniszteri székből, beül a parlamenti padsorokba.

Az SaS elnöke leszögezte, semmilyen körülmények között nem fogják támogatni a parlament feloszlatását, az előrehozott választások kiírását.

Sulík hangsúlyozta, pártja csak indokolt esetben fogja támogatni a veszélyhelyzet meghosszabbítását.

A legkisebb kormánypárt, a Za ľudí délután három órakor tart sajtótájékoztatót.

Kövesse facebook oldalunkat is!