2021. május 21., 07:38

A járványszakértők jóváhagyták az utazási szemafort, a kormányon a sor

Az országokat három csoportba sorolták. A járványszakértők javaslatát még a kormánynak jóvá kell hagynia. Martin Klus, külügyi államtitkár a közösségi oldalán tette közzé a hírt azzal, a szemafor május 27-től lépne életbe, és ezt a szemafort is minden héten újraértékelik.

utazási szemafor turisztika
Fotó: FB

Klus szerint a terv az, hogy az utazási szemafor minél egyszerűbb legyen, és informálja a polgárokat, hogy melyek azok az országok hova ajánlott utazniuk.

​A szemafor három színű - zöld, piros és fekete.

A zöld országok

Ide tartoznának az EU-s országok, amelyek a schengen miatt egy járványügyi egységnek minősülnek. Ezen kívül ide sorolnának olyan Európán kívüli országokat, ahol magas az átoltottság és kedvező a járványügyi helyzet - Izrael, Ausztrália, Új Zéland, Japán…

Az innen való visszatérés feltételei szerint, aki átoltott, vagy 180 napon belül átesett a koronavírus fertőzésen azokra nem vonatkozna a karantén kötelezettség. A belépéskor regisztrálni kell az eHarnica oldalon, függetlenül attól, honnan is érkezik. Aki nincs beoltva, vagy nem esett át a betegségen, azoknak regisztrálniuk kell és Ag/RT-PCR tesztet kell abszolválniuk, amivel kiválthatják a karantén kötelezettséget.

Ezért is javasolt az utazni vágyóknak az oltás felvétele.

Piros és fekete

Klus a kormány döntése előtt nem kívánt a részletekbe bocsátkozni, csupán annyit közölt, hogy itt a karantén hosszában lesz különbség. Hozzátette, hogy több ország remélhetően átkerül a zöld kategóriába (USA, Kanada), de az is lehet, hogy a pirosból a feketébe sorolnak országokat, egyes agresszív mutáció elterjedése esetén.

Narancssárga kérdőjellel

Lamentálnak egy köztes kategórián is, ahova a kedvelt turisztikai célpontokat sorolnák, mint Phuket Thaiföldről, vagy a török úti célok. Van egy olyan gondolat is, hogy COVID-free zónákat hoznának létre. De erről csak egy hét múlva döntenének.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.