2023. február 6., 16:51

Szövetség: Nincs kellően előkészítve a Duna Menti Nemzeti Park terve

Nagy József, korábbi környezetvédelmi miniszter, Nagyszombat megyei képviselő, a Szövetség elnökségi tagja szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményében arról ír, a múlt héten bejelentett Duna Menti Nemzeti Park terve nincs kellően előkészítve.

Fotó: Tóth László
Azt szeretném, ha a nemzeti park nem csupán marketingfogás, politikai szemfényvesztés maradna, de az egész régiónak valós és minőségi előrelépést jelentene természet-, környezetvédelmi, valamint idegenforgalmi szempontból.

- írja Nagy, aki attól tart, az eddig is védett Duna menti területeket "egy kalap alá vonják, fővárosi kézbe összpontosítják Pozsony és környéke, tájvédelmileg értékes, de nem éppen érintetlen, helyenként urbanizált, nemzeti parkként nehezen maghatározható területeivel."

Nagy szerint nem lenne előnyös a főváros környékén található, ingatlanfejlesztők által folyamatosan szorongatott természetvédelmi területek igazgatását összevonni a Duna "csodálatos, érintetlen ágrendszerével". Ez a dunai vízmű szomszédságánál is veszélyesebb lehet - írja.

Nagy szerint a leköszönő kormány nem új javaslattal élt, az ötlet évekkel ezelőtt megszületett, csak "elvesztegettek három évet, miközben az előkészületek már régen megtörténhettek volna".

A nemzeti parkok két legfontosabb pillére a zonáció (területek kijelölése, védettségük meghatározása - a szerk. megj.) és a fenntarthatóság. Sajnos ezek az alapok szakmai, de közösségi szempontból sincsenek előkészítve - véli Nagy.

A végső döntés pedig nem csak szakmai, de megfelelő társadalmi támogatást is igényel. Az érintetteknek joguk van tudni és véleményt nyilvánítani, hogy ezentúl melyik területet miként lehet majd használni, milyen kötelezettségekkel és előnyökkel jár majd számukra a park létesítése. Ezekben a kérdésekben óriási a homály, ezért a dunaszerdahelyi megyei képviselők nevében kezdeményezni fogunk egy nyilvános meghallgatást a Dunaszerdahelyi járásban a lakosság és a megbízott miniszter részvételével."

- zárja közleményét a korábbi miniszter.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.