2022. január 25., 13:10

Szövetség: Lépni kell, mert unokáink sem fogják megérni, hogy kiépüljön a hiányzó csatornahálózat - Videóval

A Szövetség keddi sajtótájékoztatóján a déli régiók megoldásra váró vízgazdálkodási gondjait mutatták be. Pozsonyból nem látszik, milyen elszomorító a különbség az északi és a déli országrész között - az emberek egészsége a tét.

sajtó
Fotó: Léces Zoltán

Forró Krisztián, a Szövetség elnöke elmondta, a múlt évben egy felmérést végeztek, hogyan áll a vízgazdálkozás a déli régiókban.

ivóvíz
Fotó:  Szövetség

Elszomorító a kép, a déli járásokban a csatornahálózat kiépítettsége elmarad az országos átlagtól

- fogalmazott Forró. Kiugróan rossz a helyzet a Nagymihályi és a Nagyrőcei járásban, de ott, ahol országosan a legnagyobb az ivóvízkészlet - a Csallóközben, a csatornahálózat kiépítettsége szintén elmarad az országos átlagtól.

Forró: Az emberek egészsége a tét
sajtó
Forró Krisztián
Fotó:  Léces Zoltán

A kormányzat az uniós csatlakozáskor ígéretet tett arra, hogy nagy ütemben fejleszti a közművesítést a hátrányos helyzetű régiókban, ez nem történt meg. A fejlesztéshez továbbra sem áll rendelkezésre elegendő forrás, ha a jelenlegi ütemet tartjuk, az unokáink sem fogják megérni, hogy elérhető legyen a csatornahálózat. 

A Szövetség ezért kezdeményezi, hogy a helyi és a megyei önkormányzatokkal, illetve a vízügyi szakemberekkel, vállalatokkal összefogva komplex stratégiát dolgozzon ki a minőségi közüzemi szolgáltatások biztosítására

- emelte ki a Szövetség elnöke. A cél az lenne, hogy a kétezer feletti lakosú községek mindegyike rácsatlakozzon a szennyvíz-hálózatra. Nagy segítség lenne az önkormányzatoknak, ha a projektdokumentáció költségeit átvállalná az állam.

Forró hangsúlyozta, a közüzemi szolgáltatások kihatással vannak a régióban élők életminőségére, a hiányzó csatornahálózat kiépítése emiatt halaszthatatlan feladat.

Nem megengedhető, hogy a szennyvíz a talajvízbe kerülve szennyezze az ivóvizet. 

Videó:  ma7
Farkas Iván: Az állam nem hagyhatja magára az önkormányzatokat
farkas
Fotó:  Léces Zoltán

Farkas Iván, Nyitra megyei képviselő elmondta, Nyitra megye déli járásaiban, különösen a Komáromi és az Érsekújvári járásban a legsúlyosabb a helyzet. Itt a legalacsonyabb a szennyvíz-hálózatra csatlakozók aránya. Az emberek úgy érezhetik, a sötét középkorban élnek.

Farkas hangsúlyozta, a 2027-ig tartó uniós költségvetési ciklusban lehetőség lenne a kohéziós források felhasználására, a tervek szerint azonban Nyitra, de Nagyszombat megye rendelkezésre álló forrásai sem biztosítják az érdemi fejlesztést.

Farkas szerint ezért van szükség az állami szervekkel való együttműködésre, hogy érdemi előrelépés történhessen - a kormány nem hagyhatja magára az önkormányzatokat.

A 2004-ben csatlakozott országoknak, így Szlovákiának is 2027 után már nemzeti forrásokból kellene megvalósítani a költséges fejlesztéseket, ami még nehezebb helyzetet idéz elő - emlékeztetett Farkas Iván.

Videó:  ma7
A ma7 kérdésére Farkas Iván elmondta, még az MKP javasolta, hogy az Európai Fejlesztési Alapból érkező forrásokból finanszírozzák a hiányzó közüzemi szolgáltatások kiépítését, a kormány azonban máshová helyezte a prioritásokat. Emiatt van szükség arra, hogy a forrásokat máshonnan pótolják.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.