A kassai állatkertben már öt récénél bizonyították a madárinfluenzát

2021. január 14., 17:45
ma7 | TASR

A Zólyomi Nemzeti Referencialaboratórium a kassai állatkertben eddig öt kacsa esetében erősítette meg a madárinfluenza vírust. Az első három pézsmarécéhez két Karolinai- (vagy kisasszony) réce csatlakozott szerdán (január 13-án). Az állatkert további intézkedésig zárva marad a nyilvánosság előtt - erősítette meg Eva Malešová, az állatkert oktatási és marketing osztályának vezetője.

A madárinfluenza vírust először január 7-én az elpusztult első két pézsmarécében igazolta a laboratórium. Ezt követően az állatkertet a regionális állat-egészségügyi hivatal döntése alapján lezárták a látogatók előtt. A fertőzés a vadmadarak és a tenyésztett madarak érintkezésével terjedt el. A kimutatott vírus emberre nem terjed.

A kassai állatkertben szigorodtak a tenyésztési szabályok. Fertőtlenítő szőnyegeket telepítettünk, fertőtlenítő gázló van a bejáratnál. A veszélyeztetett fajok takarmányához több vitamint és étrend kiegészítőt adunk, főleg amelyeket a kültérben tartunk

- mondta Patrik Pastorek zoológus.

A madarak tenyésztői is módosított rezsimben dolgoznak, hogy elkerüljék az átvitel kockázatát. A madárinfluenza megerősítése óta, védőkörzet alakítottak ki a járvány gócpontjától számított három kilométeres körzetbe.

Az állatkertben közel 500 madarat tenyésztenek. Kedvező fejlemények esetén várhatóan februárban nyithatnak.

A madárinfluenza a kassai állatkertben már egyszer megjelent, 2017 január 4-én.