Senki nem tudja megjósolni, mikorra áll helyre a gazdaság a válság után - Farkas Iván a Nézőpontban

2020. április 1., 18:14
ma7

A koronavírus-válság komoly hatással lesz az ország és a világ gazdasági fejlődésére. A vállalkozók és a munkavállalók is aggódva figyelik a napi híreket a koronavírus-járvány megfékezésére irányuló intézkedésekről.

Videó: ma7

Vajon ki fizeti meg a számlát a végén? Ez foglalkoztatja most a lakosság nagy részét. Vajon a kormány által meghozott intézkedések elégségesek lesznek-e, hogy viszonylag jó kondícióban átvészeljük a váratlanul kialakult gazdasági válságot? Ilyen kérdésekre kerestük a választ a Nézőpont legújabb adásában Farkas Ivánnal, az MKP gazdasági szakértőjével.

A kormány a napokban olyan intézkedéseket hozott, amelyek segíthetnek a kis-és középvállalkozásoknak túlélni a koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozások gazdasági hatásait. A kényszerleállások miatt az alkalmazottak után  fizetni kellett az egészségügyi és nyugdíj-járulékot, és épp itt volt az adóbefizetések időszaka is, tehát mindenki egy segítő kézre várt, hogy elkerülhesse a gazdasági csődöt.

A kormány bejelentett néhány könnyítést, de vajon ez elég lesz-e ahhoz, hogy a vállalkozók megtartsák alkalmazottaikat, hiszen ha most igénylik a segítséget, a korlátozások után meg kell tartaniuk az alkalmazottaikat. Azt viszont nehéz megjósolni, lesz-e ezután is igény az adott termékekre vagy szolgáltatásokra a korábbi mértékben.

Nagy tehát a bizonytalanság, ráadásul a nagyvállalatok alkalmazottairól és a közszférában dolgozók százezreinek sorsáról még semmilyen biztató információ nem jelent meg.

Vajon meddig tarthat ez a válság, milyen hatása lesz a térség gazdasági helyzetére? Vajon képesek leszünk-e egy jobban működő rendszert kialakítani, ha már ilyen kényszer leállásra kényszerült a gazdaság?

Ezeket a kérdéseket próbáltuk megfejteni Farkas Iván gazdasági szakértő segítségével.

Kövesse facebook oldalunkat is!

Nézőpont