Iván Tamás: Nem minden ágazatra hatott negatívan a járványhelyzet

2020. május 11., 09:13
ma7

A Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetsége felmérést készített arról, vajon hogyan hatottak a koronavírus-járvány kezelésére hozott intézkedések a felvidéki magyar vállalkozók helyzetére. A felmérésbe meglepően sok vállalkozó kapcsolódott be, több mint ötezer válaszadó töltötte ki a kérdőívet. Bár a gazdasági hatások lecsapódása tekintetében még korai végleges következtetéseket levonni, hiszen a gazdaság több területe még mindig le van bénítva, a tendenciákat azért ki lehetett olvasni a beérkezett adatokból.

Videó: ma7

A Nézőpont legújabb adásában a koronavírus-pandémia gazdasági hatásait elemeztük Iván Tamás segítségével. A Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetsége által készített felmérés rámutat a mikrovállalkozások sebezhetőségére, de elég részletes képet adott arról is, vajon mely ágazatok a legnagyobb vesztesei a járványmegelőző intézkedéseknek.

Meglepő módon a felmérés arra mutatott rá, hogy például a mezőgazdaság és a hozzá kapcsolódó élelmiszer-feldolgozó ipar egyes szereplői fejlődést tudtak elérni, hiszen a hazai előállítású termékek iránt jelentősen megnövekedett a kereslet a válság alatt.

A helyzet legnagyobb vesztese előreláthatólag a turizmus lehet, bár ezen a területen is vannak vállalkozók, akik a helyzetet az elmaradt fejlesztések és beruházások megvalósítására használták ki. A korlátozások miatt ugyanis valószínűsíthető, hogy a belső turizmus iránt növekedni fog a kereslet.

Ha Ön kíváncsi arra, vajon milyen tendenciák olvashatóak ki a felmérésből és ez az Ön életére milyen hatással lehet, nézze velünk a Nézőpont legújabb adását!

Kövesse facebook oldalunkat is!

Nézőpont