2022. október 19., 16:13

„Hogyha a gyerekek megismerik egymást, akkor barátkozni fognak és nem háborúzni” - török–magyar testvériskolai kapcsolat Dunaszerdahelyen – VIDEÓVAL

Az isztambuli Sait Cordan Ortaokulu iskola testvériskolai kapcsolat létesítését kezdeményezte a dunaszerdahelyi Kodály Zoltán Alapiskolával. 2022 júniusában az iskola vezetőségét meghívták a török fővárosba, viszonzásul nagy szeretettel látták vendégül a török küldöttséget Dunakeszi alpolgármesterével és pedagógusaival együtt.

Ibolya Olivér, a Kodály Zoltán Alapiskola igazgatója elmondta, hogy a testvériskolai kapcsolat kialakításának legfőbb célja, hogy a tanulók egy csereprogram keretein belül ellátogassanak Isztambulba. Bízik abban, hogy a látogatással egy jókora lépéssel közelebb kerültek a gyümölcsöző kapcsolat létrejöttéhez. Az interjú során egy török igazgató kollégáját idézte, miszerint:

Hogyha a gyerekek megismerik egymást, akkor barátkozni fognak és nem háborúzni.

Az ötletdazda Kubilay Karahan török–magyar kulturális menedzser volt, aki Ibolya Ildikót, az iskola egyik pedagógusát kereste fel a testvériskolai kapcsolat kialakításának ötletével. Kubilay Karahan stábunknak elmondta, hogy mindig nagy örömmel jön Dunaszerdahelyre, a múltban már több alkalommal is ellátogatott a Csallóköz szívébe egy török néptánccsoport koreográfusaként.

Szerinte annak ellenére, hogy a történelemben voltak viharos időszakok a két nemzet között, mára már mindkét félnek sikerült maguk mögött hagyni a múltat és kölcsönös tisztelettel és barátsággal tudnak fordulni egymás felé.

Nekem egy szívem van, de egyik fele török a másik magyar.

– mondta kissé elérzékenyülve.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.