2022. október 14., 18:37

Egyre több a különleges odafigyelést igénylő gyerek – VIDEÓ

Gyakran találkozunk mostanában az SNI kifejezéssel, és manapság egyre több gyermek kerül ebbe a kategóriába. De vajon kit nevezünk sajátos nevelési igényűnek, és mit is jelent ez a fogalom? Miért fontos a korai fejlesztés? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaptunk három tapasztalt szakembertől.

Szlovákiában komoly kihívást jelent a családoknak a különleges bánásmódot igénylő gyerekek számára megfelelő tanintézményt találni, ahol a lehető legjobban fejlődhetnek.

Pozitív példaként szolgál azonban A Szenczi Molnár Albert Alapiskola, amely megfelelő teret kínál a sajátos nevelési igényű gyermekek számára. Sok inkluzív oktatásban részesülő és SNI-s gyerek van az iskolában, akikkel szakképzett speciális pedagógusok és pedagógiai asszisztensek foglalkoznak a felzárkóztatás érdekében.

Klenovics Czére Krisztina, a helyi pedagógiai-pszichológiai tanácsadó speciális pedagógusa szerint a legfontosabb a megelőzés. Ha a korai fejlesztéssel megelőzhető a másodlagos problémák kialakulása, akkor később sokkal kevesebb gyermeknek lesz szüksége speciális pedagógus és pedagógiai asszisztens segítségére.

Hangsúlyozta, hogy komoly hiányosságok vannak a köznevelési rendszerben, ugyanis a szakemberhiány és a szűkös anyagi keret nagy gondot okoz.

Nincs elég pedagógiai asszisztens, nincsenek logopédusok, pszichológusok az iskolákban, pedig ezekre mind szükség lenne – mondta.

Hazánkban a korai fejlesztési lehetőségek korlátozott számban érhetők el, ezzel szemben Magyarországon gyógypedagógusok, gyógytornászok és konduktorok vesznek részt a felzárkóztatásban. Nálunk magyar anyanyelvi közegben szinte alig van lehetőségük a szülőknek a fejlesztést igénybe venni.

 

 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.