2023. január 26., 18:00

Mi, magyarok jól járnánk a választási rendszer átalakításával? Aktuálpolitikai kibeszélő a Nagyítóban - VIDEÓ

A ma7 médiacsalád politikai háttérműsorában ezúttal is sorra vesszük a mögöttünk hagyott hét legfontosabb bel- és külpolitikai eseményeit. 

Megbeszéljük, kinek állhat érdekében az előrehozott választás. Ki járna jól egy májusi időponttal és kinek kedvezne, ha csak szeptember végén tartanák meg az előrehozott választások?

Az utóbbi néhány nap legforróbb belpolitikai témája a választási rendszer állítólagos átalakítása. Csak Matovičék fejében létezik a gondolat, vagy az aktuális ellenzék tényleg arra készül, hogy a választási győzelem után szétverik az éppen érvényben lévő szisztémát?

Egyáltalán rosszul járna a felvidéki magyar közösség, ha bevezetnék az egyéni választókörzeteket? 

Hogy kellene megszabni a körzethatárokat, hogy a lehető legtöbbet kihozzuk belőle? Ficóék valóban bebetonoznák magukat a hatalomba egy ilyen változással?

A műsor végén még szót ejtünk a csehországi elnökválasztás második fordulójáról is. Szombat éjjel ugyanis kiderül, Ondrej Babiš, vagy az esélyesebbnek tartott Petr Pavel költözhet-e a prágai elnöki palotába? Kivel járna jobban Csehország, illetve a visegrádi együttműködés. Változhat-e Csehország külpolitikai irányultsága az elnökválasztással?

Pomichal Krisztián, a ma7 közéleti rovatvezetője ezúttal Kolek Zsolt vezető szerkesztőt és Hajtman Gábort, a ma7 újságíróját kérdezte.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.