2024. június 4., 17:40

Összetartozásunk himnusza zengett Komáromban - VIDEÓKKAL

Idén június 4-én már hatodik alkalommal került sor a  „Szarka Tamás: Kézfogás közös éneklés“ elnevezésű megmozdulásra, amely során Komáromban a Klapka-téren iskolások felvidéki művészekkel Korpás Évával, Derzsi Györggyel és a dalszerzővel, Szarka Tamással énekelték együtt Kézfogás című szerzeményét, amelyet az összetartozás himnuszaként emlegetnek mára. 

Gyülekeznek az iskolák a közös éneklésre
Galéria
+21 kép a galériában
Gyülekeznek az iskolák a közös éneklésre
Fotó: Katona Tamás

Szarka Tamás szerint ezzel a megmozdulással a lehető legszelídebb módon tudjuk megmutatni, hogy mi, magyarok összetartozunk, ez pedig az énekszó és a tánc.

A művész számára mostanáig egészen hihetetlen, mennyire kinőtte magát ez a rendezvény, amely bekerült a  Felvidéki Magyar Értéktár legmagasabb értékszintjére Szarka Tamás: Kézfogás a nemzeti összetartozás ünnepén“ név alatt. Örömmel tölti el, hogy évről évre nő az érdeklődők száma, idén már 575 település regisztrált és énekelte egyszerre, hogy

... Nézd a szemeimet minden kiderül, kár mondani már
A magyarság szívbe menekül úgy is jót talál, úgy is jót talál ...

A hazájuktól elszakított magyarokat az összetartozásba vetett hit tartja össze és ez egyben megmaradásuk záloga is. A külhoni magyarság megőrizte nyelvét, kultúráját, nemzetéhez való ragaszkodását. Erre világított rá Balogh Csaba, Magyarország Rendkívüli és Meghatalmazott Nagykövete, aki elmondta, ennyi megpróbáltatás után csoda, hogy még él nemzetünk, éppen ezért kell még jobban összekapaszkodnunk és kihasználnunk minden lehetőséget arra, hogy bár országhatárok választanak el minket, egy ritmusra dobban a szívünk és egy a hívószavunk.

Erre a legközelebbi esemény a hétvégi európai parlamenti választások lesznek, ahol képviseletünket olyanokra bízhatjuk, akik a hagyományos értékek mellett a kisebbségi kérdések mellett is karakán módon állnak ki. 

Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke, az EP választások Magyar Szövetség listájának listavezetője az ellentéteket hangsúlyozta kameráink előtt. Kiemelte, hogy Trianon hallatán minden magyar szív felsajdul és az igazságtalanság jut eszébe, ám ez a nap a nemzeti összetartozás napjává nemesedett, így erősödhetünk abban, hogy nem vagyunk egyedül, az anyaország szívén viseli a határon túli magyarok sorsát, ám ez nem azt jelenti, hogy nekünk ne lenne itt feladatunk. 

A rendezvény ereje elsöprő. A többszáz csengő gyermekhang, akik még talán nem is feltétlenül értik a szavak jelentését, de mindenképpen érzik azok súlyát. Ők nagy valószínűséggel évtizedek múlva sem feledkeznek majd meg erről a napról, de az év többi napján is igaz magyar emberek lesznek. Ez a Kézfogás küldetése, kézen fogni, piros, fehér, zöld szalaggal átkötni a szíveket és megtartani a egymást és önmagunkat magyarságunkban. 

Így hangzott Komáromban a Kézfogás című dal, amelyet a Klapka téren együtt énekeltek a gyerekek és felnőttek Szarka Tamással, Korpás Évával, valamint Derzsi Györggyel:

kezfogas_komarom_2024_00007
Galéria
+21 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.