2024. június 14., 16:05

Górcső alatt a fenntartható turizmusfejlődés a III. Szlovákiai Magyar Közgazdász-találkozón - VIDEÓKKAL

Az Ezüstgazdaság szerepe a fenntartható turizmusfejlesztésben címmel tartott konferenciát a Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság  a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karának támogatásával. 

Szili Katalin előadása a közgazdász-találkozón
Galéria
+13 kép a galériában
Szili Katalin előadása a közgazdász-találkozón
Fotó: Bodó Károly
Az Ezüstgazdaság olyan javak és szolgáltatások előállítása, elosztása és fogyasztása, melyek az öregedő emberek vásárlói potenciálját célozzák meg, kielégítve ezzel a fogyasztási, életmódbeli és egészségügyi szükségleteiket. 

Viszonylag fiatal jelenségről beszélünk, ami az öregekről, az öregedésről, és az öregedő társadalomról elmélkedik, elsősorban gazdasági szemüvegen keresztül. Tulajdonképpen arról van szó, hogy mivel sok ország, társadalom, így Európa is öregszik, az öregedő emberek egyre nagyobb tömegeinek speciális igényei, szükségletei vannak. Ennek a mértéke olyan jelentős, hogy erről immár mint önálló gazdasági tényezőről is érdemes gondolkodni. Hervay Rozália, a Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság elnöke szerint is olyan komoly kérdéseket vet fel a téma, egy új közgazdasági logika bevezetésére van szükség, amikor annak formálásáról, jövőjéről gondolkozunk. A valóban modern közgazdasági gondolkodás immár nem a GDP alapján határozza meg, hogy egy gazdaság mennyire jól működik, hanem annak környezeti, gazdasági, társadalmi fenntarthatósága és a benne élők jóléte alapján.

Videó:  ma7

III. Szlovákiai Magyar Közgazdász-találkozó egyik neves előadója Szili Katalin, Miniszterelnöki Főtanácsadó volt, aki két, látszólag egymástól távol álló területet igyekezett közelebb hozni egymáshoz az előadásában. A fenntarthatóság fontosságát és a nemzeti összetartozás kapcsolatát vizsgálta. Rávilágított a szülőföldön való élés és boldogulás fontosságára, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy a Föld túlnépesedett, mostanra már a jövő évi energiaszükségletet kezdjük el használni. A fenntartható fejlődés kritériumai rendszerszerű kihívásokra rendszerszerű válaszokat adni az ökológiai korlátok figyelembe vételével. 

Videó:  ma7

A Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság célja a találkozóval egy társadalmi dialógus életre hívása, illetve szeretnének hozzájárulni ahhoz, hogy a téma iránt érdeklődők minél könnyebben megtalálják saját megoldásaikat a felmerülő kérdésekre, leginkább a HoReCa szektor, ami a vendéglátóipar egyik szegmense, ami a szállodákra, az éttermekre és a kávéházakra fókuszál.

2574
Galéria
+13 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.