2020. november 20., 12:23

Gazdaságmentő javaslatok: az MKP szerint a vállalkozások erőteljesebb támogatásra szorulnak - VIDEÓVAL

Forró Krisztián, az MKP elnöke és Farkas Iván, az MKP szakmai alelnöke a párt pozsonyi székházában tartott sajtótájékoztatót péntek délelőtt a gazdasági intézkedések hatásairól, illetve arról a szakmai egyeztetésről, amelyet a gazdaság különböző területéről érkező kis- és középvállalkozókkal tartottak.

Fotó: Lamos Csaba/ma7.sk

Forró Krisztián elmondta, hallják a "segélykiáltásokat" a polgárok részéről, tapasztalják a járvány negatív gazdasági hatásait, gyűjtik ezeket a tapasztalatokat. A szakmai egyeztetésen a vendéglátóipar, a turizmus, a rendezvényszervezés és az ipar részéről érkeztek képviselők, akik további javaslatokat fogalmaztak meg.

Ezeket a javaslatokat, tapasztalatokat egy egységes javaslattá szeretnék gyúrni, amelyet szeretnének eljuttatni a minisztériumokhoz, és a további illetékes fórumokhoz.

Forró elmondta, tudatában van annak, hogy a MKP parlamenten kívüli párt, és azonnali megoldást sem tud ígérni, de mindent megtesznek, hogy hallassák a hangjukat. Az MKP elnöke úgy ítélte meg,

a kormány részéről világos és egyértelmű kommunikációra van szükség, világosan meg kellene fogalmaznia, hogy mit is szeretne elérni, és milyen intézkedések segítségével.

Forró Krisztián jónak tartja a kormány azon lépéseit, amellyel a munkahelyeket igyekszik megvédeni, de meggyőződése, hogy a bajba jutott munkáltatókat is támogatni és védeni kell, mert ők a gazdaság alapja.

Videó:  ma7

Farkas Iván mutatta be röviden az MKP javaslatait, miképp lehetne a munkát adó vállalkozókat segíteni.

Javaslatok:
  • A kormány vegye alapul, hogy mekkora volt az adott vállalkozó 2020-ban elszenvedett forgalomcsökkenése 2019-hez viszonyítva, és ennek 80%-át 2021-ben havi lebontásban adja vissza az állam támogatásként az adott vállalkozásoknak.
  • A munkahelyek fenntartásának támogatása ne a konkrét alkalmazottakra vonatkozzon, hanem a munkapozíciókra folyósítsák a támogatásokat.
  • Az idegenforgalomban a közlekedési tárca enyhíti a vállalkozó forgalomkiesését. Jelenleg maximálisan 10%-ig téríti azt, amennyiben 100%-os a forgalomkiesés. Enyhébb forgalomkiesésnél ez a támogatás is csökken. Javaslatuk szerint minden esetben 10%-on kellene tartani a forgalom esése utáni kompenzációt.
  • A vállalkozói szektor számára kérik a tervezhetőséget és az átláthatóságot. Az adott szabályozók és támogatások minden területen hosszantartóak és kiszámíthatóak legyenek. Ez a turizmusban is gond, hiszen a potenciális turista sem tudja, hogy miképp tervezhet az elkövetkező héten.
  • A munkahelyek támogatása területén javasolják, hogy ezeket a juttatásokat ki kell terjeszteni az összes munkáltatói formára. Például az étkeztetés területén a dolgozók jelentős része nem munkavállalói szerződés alapján dolgozik.
  • Az űltalános forgalmi adót 10%-ra mérsékelték a szállásadóknál, azt kérik, hogy az étkeztetés területén is csökkenjen erre a szintre.
  • A mikrovállalkozókról, kisiparosokról mintha megfeledkezett volna a kormány, számukra külön programot javasolnak. Az MKP első lépésként javasolja, hogy a legkisebb vállalkozók járulékköltségét vállalja át az állam.
  • Az MKP a válság lecsengése után, javasol egy általános járulékcsökkentést, amely jelenleg az egyik legnagyobb az EU-ban.
  • A hiteltörlesztési moratórium lejár az év végén, ezért javasolják, hogy ezt további fél évvel meghosszabbítsák.
Videó:  ma7

Farkas Iván úgy ítélte meg, ezek az intézkedések a mindennapi megmaradásról szólnak, a jelenlegi válságos helyzetre adnak választ. Viszont a közeljövőben, amikor a gazdaság a felfutási fázisban lesz, aktuális lesz a jövőbe való beruházások támogatása, a versenyképesség és a termelékenység fokozása. Ennek egyik eszköze a Baross-programhoz hasonló támogatási rendszer lehetne kis- és középvállalkozóknak. Az MKP ezt is javasolni fogja a kormánynak a szükséghelyzet lecsengése után.

Videó:  ma7
Forró: Nem szerencsés a szlovák külügyminiszter nyilatkozata

Kérdésre válaszolva Forró Krisztián elmondta álláspontját a jogállamisági vitáról. Mint mondta, ez egy olyan vita, amely jelenleg is tart, ezért nem kíván bővebben véleményt nyilvánítani, annyit viszont elárult, hogy

az MKP szerencsétlennek tartja a vita elfajulását, és a V4-ek esetleges széthúzását, ami egy 10 éves folyamatos fejlődést törne meg.

Az MKP elnöke szerint az sem szerencsés, ahogy Ivan Korčok külügyminiszter megnyilatkozott az ügyben, a szlovák kormány számára ugyanis nem lehet mellékes a V4-ek további gördülékeny együttműködése.

A sajtótájékoztatóról készült felvételt az alábbiakban tekinthetik meg:

Videó:  ma7

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.