Abroncsospuszta

Obručná
Tszf. magasság: 261 m
Körzethívószám: +421 (0) 47
Irányítószám: 98558
Természeti tájbeosztás: Északnyugati-Kárpátok, Medvesvidék, Füleki-medence - Északnyugati-Kárpátok, Medvesvidék, Ajnácskői-hegység 1918 előtti vármegye, járás, rang: nem önálló település

Abroncsospuszta az Ajnácskői-hegység (Cseres-hegység) vulkanikus hegyvidékén, a Monoszai-patak erdőkkel körülvett völgyében fekszik, Ragyolctól 5 km-re délkeletre.

Közigazgatás

Ragyolc község településrésze, a ragyolci kataszterhez tartozik.

Népesség

2011-ben 12 állandó lakosa volt, itt élt a község lakosságának 0,8 %-a.

Történelem

Abroncsospuszta a Harmadik Katonai Felmérés (1872-1884) térképén szerepel először pusztaként. Abroncsos mint település 1914-ben jött létre, az itt élő és dolgozó szlovák favágók hozták létre. A fát egy kis erdei vasúton szállították Ragyolcra. A második világháború idején Nógrádi Sándor partizáncsapatai harcoltak a németekkel, akihez csatlakozott Bandúr Gyula ragyolci csapata is. Végül 17 partizán hunyt el a harcokban. Tiszteletükre épült fel a háború után az Abroncsosi partizánemlékmű. 1965-ben Abroncsospusztán létesült egy úttörőtábor 250 gyermek számára, mely az 1980-as években a Csemadok Losonci járási nyári művelődési táborainak színhelye volt.

Mai jelentősége

Külterületi lakóhely, a volt úttörőtábor ma magánkézben lévő üdülőközpont.