2024. április 4., 09:54

Zselízi alapiskola – A szavak törpék, a példák óriások

2024. április 2-án a leglátogatottabb videómegosztó portálon vált elérhetővé az a kisvideó, amelyben a zselízi alapiskola korábbi diákjai szólalnak meg az oktatási intézményhez kötődő élményeikről, illetve az anyanyelven való tanulás szerepéről.

Zselíz
Fotó: Alapiskola Zselíz
Közülünk valók, s joggal vagyunk büszkék rájuk!”

– fogalmazta meg Máté Anikó igazgatónő, aki az anyanyelvi oktatás fontosságát hangsúlyozva rámutatott: nem igaz, hogy felnőttként jobban tudnak érvényesülni a szlovák iskolába íratott magyar gyerekek.

A videó ötletgazdája, Csonka Ákos is rávilágít: ezt a tévhitet számtalan szakember, pszichológus cáfolta meg, sőt bizonyította be ellenkezőjét, hogy egy ilyen közegváltás milyen negatív hatásokkal lehet egy fejlődésben lévő kisgyermek lelkére:

Mivel a cáfolat nem terjed olyan intenzitással, mint a fals információ, úgy gondoltuk, szükség lenne egy olyan videóanyagot bemutatni, amiben ország-, sőt világhírnévre szert tett érintettek mutatják be saját példájukon, hogy igenis lehet érvényesülni, nem is akárhogyan, magyar iskolát végezve.”

Mint mondta, a magyar iskolaválasztás népszerűsítése mellett az is céljuk, hogy – a zselízi alapiskola mellett – a helyi Cimbora Óvodára és a Comenius Gimnáziumra is ráirányítsák a figyelmet; ezen intézményekben ugyancsak magas színvonalú oktatási-nevelési munka folyik.

Színészek, kutatók, egyetemi tanárok, politikusok, sportolók… Csak néhányat említünk, akik kimondottan a zselízi magyar oktatási intézményekből indulva hódították meg a világot”

– utalt Csonka Ákos a megszólalókra, akik között ott találjuk Bodor Évát, Dulai Henriettát, Fóthy Zoltánt, Gubík Ágit, Horváth Gézát, ifj. Juhász Sándort, Major Tímeát, Mézes Mátyást, Mokos Attilát, Pólya Attilát, Récsei Noémit és Tóth Tar Évát.

A zselízi alapiskola megbízásából, Puksa Mátyás Ferenc rendezésében elkészült kisfilm, amelynek létrehozásában Bíró Bernadett és Sokol Zsuzsanna is szerepet vállalt, a Magyar Kormány támogatásával valósult meg.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.