2023. május 26., 09:49

Zselíz és a Sacher-torta – könyvbemutató Párkányban - KÉPEKKEL

A Párkányi Városi Könyvtár adott otthont a Csokoládéba öntött isteni adomány című könyv bemutatójának. A szerzők – Kepka Márk és Csonka Ákos – Takács Krisztina tanárnő moderálásával kitértek a könyv születésére, a Sacher család zselízi kötődésére, a Sacher-ház felújítására, az értékőrzés fontosságára.

sacher-zselíz
Csonka Ákossal és Kepka Márkkal Takács Krisztina beszélgetett
Fotó: Bokor Klára

Kevés édességnek van olyan regényes története, mind a Sacher-tortának, még ha a szerzők látnak is az édesség létrejöttét taglaló történetben némi marketingfogást. Hangsúlyozzák, a Sacher-torta ízvilága a monarchia romantikus korába vezet vissza, az osztrák-magyar gasztrokultúra emblematikus különlegességihez sorolható.

Nem egy bonyolult desszert, mindössze három összetevője van. Piskótatészta, csokoládé és sárgabaracklekvár. Ennek ellenére világhírnévre tett szert, ebből is látszik, az ördög a részletekben lakozik - az összetevők, azok frissessége és az elkészítés módjában.
könyvbemutató
Fotó:  Bokor Klára

A nemzetközi elismertséget jelentő siker mögött három személy áll. Franz Sacher, a Sacher-torta ősét megalkotó mesterszakács, aki kifinomult ízvilágú, változatos étkeivel kápráztatta el az osztrák-magyar főnemesség legjavát. Eduard Sacher, Franz Zselízen született fia, aki szívós üzletemberként létrehozta a bécsi Hotel Sachelt és végső formába öntötte a Sachel-torta receptjét, megismertette a világgal e csodálatos édességet.

Meghatározó szerepet játszott a sikerben Anna Sacher, Eduard özvegye, aki karakán természetével a Monarchia közéletének központi alakjává vált, titokzatosságával és elszántságával megteremtette a napjainkig élő Sacher-hagyományt. A bemutatott tanulmány is főleg e három személyre fókuszál.

A kötet szerzői a Hotel Sachel-be is ellátogattak, ahol a legfelső vezetők fogadták őket és amikor tudomást szereztek arról, milyen módon kívánják a Sachel családot és édességüket népszerűsíteni még bútorokat is kaptak a Sachel-ház berendezéséhez.

Sachel-könyvbemutató
Fotó:  Bokor Klára

A szerzők kiemelték, a Sacher-hagyomány egy olyan értékes kincs, amire méltán lehet büszke Zselíz, a szűkebb és a tágabb régió is. Ez lehet az egyik kitörési pontja ennek a térségnek turisztikai szempontból.

A könyvbemutatóra ezt az édességet a Vitko-cukrászda készítette el, eredeti recept alapján. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.