2023. június 24., 12:00

Visszakaphatja 18. századi fényét az éberhardi Apponyi kastélypark

Pozsony megye tervei szerint átfogó felújításon esik át az éberhardi táj- és természeti park. A felújítás után a területet rekreációs, kulturális, oktatási és történelmi célokra szeretnék kihasználni, azaz a nagyközönség számára is elérhetővé válik. A szándékot a Pozsony Megyei Önkormányzat június 23-ai ülésén hagyta jóvá.

Éberhardi kastélypark
Fotó: danubeislands.sk

„Célunk a park történelmi dicsőségének visszaállítása és a szlovák-magyar határ menti térség helytörténeti örökségének megőrzése. Szeretnénk visszaállítani a kastélypark társadalmi funkcióját, hogy őt megillető helyet foglalhasson el Pozsony megye turisztikai térképén. Egyúttal kialakítunk itt egy teret a kikapcsolódásra, illetve a történelmi örökség megismerésére is” – fogalmazott a park revitalizációjának szándéka kapcsán Juraj Droba, Pozsony megye elnöke.

Éberhardi kastélypark
A kastély és az őt körülölelő park felülnézetből
Fotó:  Pozsony egye honlapja

Az eredetileg egy középkori váralapra épített kastélyt körülölelő park és a birtok a szentgyörgyi és a bazini grófokhoz tartozott. Az 1677-1680 években Szelepcsényi érsek vállalta a vízi vár átépítését. Az újraépítéssel egy reneszánsz kastély jött létre, szintén mint a vár, vízgáttal körülvéve, amelynek a részei a mai napig fennmaradtak. Ebben az időszakban a várhoz kápolnát is építettek.

A 18. és 19. század végén az éberhardi birtok az Apponyiakhoz került, akik ezt az emeletes négyszárnyas épületet átépítették, és onnantól kezdve kapta a ma is látható klasszicista stílusát.

A kastélyt körölvevő angol parkot a 18. század elején hozhatták létre. Egzotikus fákat, mintegy kétszáz fafajtát: platánokat, tölgyfákat, akácfákat, gledíciákat és más értékes fafajtákat találhatunk a mintegy 13 hektárnyi területen.

Támogatásokat is elfogadott a megye

„Pozsony megye június 23-ai önkormányzati ülésén többek között foglalkozott a támogatások elfogadásával is. Több mint 370 pályázatot fogadtak el a képviselők a beadott 600-ból. Támogatást kap többek között Dunasápújfalu, egy új buszmegálló kialakítására, Egyházfa egy rendezvényre és zöldövezet kialakítására is, Boldogfa pihenő park kialakítására, Éberhard község kerékpárút-hálózat fejlesztésre, továbbá Szenc városa és a város területén működő néhány polgári társulás is, például a Napos Fesztiválra, amelyen magyar programok is vannak” – mondta el portálunknak Neszméri Tünde Pozsony megyei képviselő.

Mint mondta, a testület megszavazta a Kis-Kárpátok Művelődési Intézet struktúrájának bővítését is,

amitől azt várják, hogy ezt követően a Szenci járás lakosait is jobban tudja majd szolgálni az intézmény, amely Bazin székhellyel működik és ez az egyetlen megyei fenntartású művelődési intézmény Pozsony megyében.

„A képviselők elfogadták az éberhardi Apponyi kastély-parkjának felújítási tervét is, a parknak két tulajdonosa van, 2/3 részben a megyei önkormányzat, 1/3 részben pedig Éberhard község” – fűzte hozzá a megyei képviselő.

Éberhardi kastélypark
A kastélypark része
Fotó:  Pozsony megye honlapja

Mint mondta, a park felújításának a terve már régen megfogalmazódott, ahogy magának a kastélynak a fejújítása is. Jelenleg a park 18. századi pompáját kívánják visszahozni egy pályázati forrásból, amelynek leadási határideje augusztus közepe.

A pályázatot a megye a korábban elfogadott dokumentumaira hivatkozva adja be, amelyek szerint a cél a turizmus fejlesztése, a történelmi és kulturális örökség megőrzése és a közösségi terek fenntartása a megye lakosai számára és az idegenforgalom fellendítése érdekében. Ennek a tervnek teljes mértékben megfelel az éberhardi park”

– mondta a megyei képviselő. 

Több helyet a pihenésre és kultúrtörténeti tevékenységeke

„Az éberhardi Apponyi kastély és park magyar szempontból is kiemelkedően fontos, hiszen a család meghatározó szerepet töltött be a Magyar Királyság történetében, elég csak Apponyi Albertre, a birtok utolsó tulajdonosára gondolni, akit a nemzet védőügyvédjének is nevezünk, és aki 1919-ben, a tanácsköztársaság idején ide menekült Budapestről. A helyiek sokat köszönhetnek a családnak, akik felkarolták a szegény családokat is, segítették őket” – fogalmazott Neszméri Tünde hozzátéve, a kérdésére, hogy mikor újulhat meg a kastély is, azt a választ kapta, hogy a hivatal keresi a megoldási, azaz a pályázati lehetőséget ennek a műemléknek a megújítására is.

Éberhardi kastélypark
A kastély is megérdemelné a felújítást
Fotó:  Pozsony megye honlapja

A Pozsony Megyei Önkormányzat éppen a pihenésre és kultúrtörténeti tevékenységekre alkalmas terek hiánya miatt dolgozta ki a 2030-ig tartó Turizmusfejlesztési Koncepcióját. A dokumentum meghatározza a kultúrtörténeti turizmus fejlesztésének és támogatásának rendszerét, valamint a fenntartható turizmus szempontjából fontos tevékenységeket is a régióban. Az éberhardi kastélypark ezek egyike.

A kastélypark 13 hektáros területével Pozsony megye egyik legnagyobb parkja. A 18. század elejéről származó angol táj- és natúrpark, történelmi területe valamivel nagyobb volt a mainál. Régebben egy vizesárok is része volt a parknak, amelyet - mivel már nem teljesítette rendeltetését - idővel benőtt a környező növényzet.

Éberhardi kastélypark
Máig egzotikus fák sokasága ékesíti a parkot
Fotó:  Pozsony megye honlapja

A park komplex helyreállítása magában foglalja az értékes történelmi fák megmentését és helyreállítását, a kommunikációs és burkolt felületek, vagy a kisebb infrastrukturális elemek rekonstrukcióját és befejezését. Teret alakítanak ki itt továbbá a sporttevékenységek számára is, és az oktatási funkció is megújul tantermek, illetve pavilonok formájában.

A parkot a műemléki védelem alatt álló történelmi növényzet, valamint az Apponyi család hagyatékának bemutatására is felhasználják majd.

Egyben a kultúra színtere is lesz, amely tartalmi szempontból megfelelően kiegészíti a parkteret, és visszaadja a történelemből ismert dimenzióját.

„Nemrég fejeztük be a geodéziai és a dendrológiai felméréseket. A tanulmány alapján elkészült a projektdokumentáció, amelyet a Megyei Műemlék Hivatal már jóváhagyott. Ezt követően benyújtjuk azt az építésügyi hivatalba” – magyarázta Juraj Droba megyeelnök.

Éberhardi kastélypark
Rosevelt elnök is járt a birtokon
Fotó:  dabubeislands.sk

A felújított parkot nemcsak a pozsonyi régió lakói használhatják majd, hanem külföldi látogatók, turisztikai szervezetek, kulturális intézmények, természetvédők és iskolák is.

A projekt az Interreg VI-A Magyarország-Szlovákia Program részeként valósul meg a 2021-2027-es programidőszakban. A projekt teljes költségvetése mintegy 2,5 millió euró.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.