2020. június 13., 14:55

Várnak a farnadi Prontosok

A farnadi Prontos íjászcsapat 2020. június 20-ára második alkalommal szervezi meg a nyilazókat és íjászokat megszólító találkozóját és megmérettetését.

Prontos
Galéria
+1 kép a galériában
Fotó: Prontos íjászcsapat

A 2015-től működő farnadi íjászközösség tavalyi versenyén 51 íjász tette próbára magát. A volt téglagyár területén palásti, deméndi, ipolysági, kéméndi, ipolynyéki, párkányi, érsekkétyi, szőgyéni és természetesen farnadi íjászok vetélkedtek, de képviseltette magát a zselízi Toportyán íjászcsapat, sőt a Csallóközből is érkeztek versenyzők, hogy elfoglalják a gondosan elkészített 19 lőállást.

A tágabb régió versenyzői az idén is bizonyíthatják ügyességüket és rátermettségüket. Mivel a szervezők igyekeznek ötvözni a vadászíjászat és a harci íjászat kihívásait, a versenyt ezúttal is két kategóriában (nomád és longbow, illetve vadász reflexíj) hirdetik meg. A nyári napfordulóhoz időzített találkozón – a klasszikus vadász célpontok mellett – pontlövés és fordulatból történő lövés is várható, de más izgalmas versenyszámokkal is készülnek.
Bízunk benne, hogy az időjárás is engedi, hogy tábortűzzel és hagyományos tűzugrással zárjuk az eseményt”

– mondta Chládek László, a mintegy tizennégy aktív tagot magáénak tudó Prontos íjászcsapat egyik tagja.

A 14 órakor kezdődő 2. Farnadi Napfordulós Örömíjászversenyre a prontos.ijasz@gmail.com e-mail címen van mód jelentkezni.

A pront egy helyi tájszó. Szinonimája a rosseb, a fene, a franc vagy a nyehera. Az 1900-as évek elején Farnadon elterjedt káromkodás volt, hogy "a-pront-essen-bele", "a-pront-vigye-el", "a-pront-egye-meg". A környező falvak lakói idővel prontosoknak kezdték csúfolni a farnadiakat. Ezt felvállalva, enyhe öniróniával választották íjászcsapatuknak a Prontos nevet, már csak azért is, mert alliterál a "pontos"-sal.
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.