2023. július 17., 12:20

Vadkeleti Fesztivál: ahol minden korosztály kiválóan érezte magát – KÉPEKKEL

Szombaton zajlott a nagyszarvai Big Horn Ranchon a második Vadkeleti Fesztivál, amely elsősorban a népszerű felvidéki énekes, Kovács Koppány nevéhez kötődik. Legutóbbi lapszámunk hasábjain egy kis beharangozót már kaphattak olvasóink a tájaikon a maga nemében páratlan családi rendezvényről, azonban átélni és úgy mesélni róla egész más dolog.

koppany-es-a-vadkelet-hosei
Galéria
+27 kép a galériában
Koppány és a Vadkelet Hősei
Fotó: Lacza Gergely

A Nagyszarva határában eredetileg legelőként „funkcionáló” egyhektárnyi területre Koppány és községbeli barátai egy cowboy ranchot álmodtak. És lőn: a komoly munka és összefogás meghozta gyümölcsét, és a ranch idén már ötéves. Vannak itt galambok, lovak, kecske és minden, ami az amerikai tanyasi életformát idézi kicsiben, mesélte Koppány a legutóbbi találkozásunkkor. De ha már itt van ez a terület, a Big Horn Lovasklub „otthona”, ahol például lovasoktatás is zajlik és gyermeklovastáborokat is szerveznek, adta magát a lehetőség egy jó kis nyári fesztivál megszervezésére. Az elmúlt években ez a koronavírus okán bevezetett korlátozások miatt nem volt kivitelezhető, azonban tavaly végre sor kerülhetett az első Vadkeleti Fesztiválra, melynek „fénypontja” Koppány frissen megjelent szólólemezének koncertbemutatója volt.

koppany-edesapjaval
Koppány édesapjával
Fotó:  Lacza Gergely

Idén a fesztiválozók tényleg úgy érezhették magukat, mintha egy texasi prérin lettek volna, ugyanis a kánikula bizony megviselhette azokat, akik a tűző napon tartózkodtak.

A Big Horn Ranch már délelőtt tíz órakor megnyitotta kapuját, és a házigazdák semmit sem bíztak a véletlenre, mondhatni mindenre felkészültek, amiből nagyon sok környékbeli és távolabbi fesztivál, falunap, gulyásfőző verseny és más rendezvény szervezője tanulhatna. Ezek az apróságok nagyon kis odafigyeléssel, ingyen vagy minimális anyagi ráfordítással sokkal családiasabbá és szerethetőbbé varázsolhatnak egy-egy hasonló akciót. Olyan ügyes barkácsmegoldásokkal találkozhattunk, mint a nagyon effektív házi készítésű párakapu, a fűnyíró kistraktorhoz csatlakoztatható, szintén házi készítésű fémvonatocska, amely a legkisebbeket oda-vissza furikázta a ranch területén. Igazán jó ötlet! De ez még nem minden. A fesztivál idején használaton kívüli körkarám közepére a tűzoltók egy vizes slagot vezettek, ami szökőkútszerűen szórta szét a vizet. Le a cipőkkel és irány a homokvár-építés meg a tapickolás a vízben! Kell ennél több móka egy gyereknek? Nem. Az se baj, ha térdig saras-homokos a gyerek, hiszen a karám mellett két vödörben bárki megmoshatta a lábát.
a-hazi-keszitesu-kisvonat
A házi készítésű kisvonat
Fotó:  Lacza Gergely

Persze a gyermekek a lovakra és a pónikra is felülhettek, de volt rodeó bika, kézműves standok, fából készült népi játékok és két, minden igényt kielégítő légvár. A kosaras körhintát a szubtrópusi körülmények között, délelőtt tíz órától a vezekényi polgármester, Zupko Tamás forgatta! A nagy melegben tökéletes szomjoltó volt a Koppány készítette mennyei bodzaszörp, helyettesítve a kommersz üdítőitalokat, de a kézműves kávé is nagyszerű volt. A büfé pedig teljesen hétköznapi árakon „üzemelt”, változatos és ízletes étkeket kínált, így igazán senkinek sem lehetett panasza a minőségre. 10 euró fölé csupán az Old Koppány-burger fantázianevű kézműves hamburger kúszott, de az is csak 1 euróval. 7-8 euróért az ember bizony jól tudott lakni úgy, hogy a zsömlék, a húsok és a szószok is „topon” voltak! Ki gondolta volna, hogy egy cowboy fesztiválon húsmentes étel is lesz? Márpedig nem akármilyen! Újabb pluszpont! Környezetbarát fesztivál lévén, a szervezők száműzték az egyszer használatos műanyag poharakat és tálakat. Még egy pluszpont! A büféknél pedig volt elég ülőhely, sátrakkal napernyőkkel, el lehetett menekülni a nagy meleg elől.

ki-szeretne-pancsizni
Ki szeretne pancsizni?
Fotó:  Lacza Gergely

Más fesztiválok „letudják” a kísérőprogramot egy légvárral meg pár játékkal, de nem úgy a Vadkeleti Fesztivál. Mivel a ranchnak és a lovasklubnak amúgy is célja a lovaskultúra minél szélesebb körű népszerűsítése, a fesztiválról ez hatványozottan elmondható. A családi fesztivál ugyan a country életforma jegyében zajlott, de nem feledkeztek el a magyar lovas hagyományokról sem, melyet egy csikósbemutató „nyomatékosított”. A western bemutató Múcska Gergővel sem volt akármilyen, mint ahogy Ledneczky Zoltán ostorbemutatója sem.

csikos-bemutato-csezsa-foto
Csikós bemutató
Fotó:  Csézsa fotó

Ami a fesztivál megszervezését illeti, több hónapos munka van benne és a nagyszarvai lovasok összefogásával valósult meg, de vannak fiatal önkéntesek is, körülbelül tízen, akik sokat segítettek, mesélte Koppány.

western-show-mucska-gergovel_
Western show Múcska Gergővel
Fotó:  Lacza Gergely

A nagyszínpadon a csallóközi zenészeket a fiatal muzsikusokból álló Cornfield Kids képviselte, őket követte a country magyarországi legendája, a 100 Folk Celsius, amely a gyerekeknek is kedveskedett, hiszen előadásukban elhangzott a Nagy Ho-ho-ho horgász, a Miki Manó és a Paff a bűvös sárkány is. Természetesen Koppány és a Vadkelet Hősei sem hiányozhattak a fellépők sorából, majd a Redneck Roadkill zárta a sort. Az élőzene után nosztalgiadiszkó következett.

a-cornfield-kids-jo-hangulatu-koncertet-adott
A Cornfield Kids Jó hangulatú koncertet adott
Fotó:  Lacza Gergely

Aki részese lehetett ennek a páratlan programnak, biztosan nem unatkozott. A nagyszarvai lakosok és a 12 éven aluli gyermekek pedig ingyen vehettek részt a fesztiválon.

a-100-folk-celsius-volt-a-nap-egyik-fo-attrakcioja
A 100 Folk Celsius volt a nap egyik fő attrakciója
Fotó:  Lacza Gergely
a-cornfield-kids-jo-hangulatu-koncertet-adott
Galéria
+27 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.