2020. június 9., 18:57

Üres utcák és terek: Így még nem látta Pozsonyt! (Képgalériával)

Annak ellenére, hogy május 20-án megkezdődött a koronavírus-járvány miatt hozott óvintézkedések negyedik fázisa Szlovákiában, Pozsony belvárosában továbbra is üres utcák, terek és éttermek fogadják a látogatókat.

Galéria
+22 kép a galériában
Fotó: Radi Anita

A főváros központjában jártunk a déli órákban, hogy megnézzük, mennyire érzékelhető a koronavírus-járvány miatt hozott óvintézkedések enyhítése a városközpontban.

Annak ellenére, hogy már egy ideje megnyithattak az éttermek nyári teraszai, illetve bizonyos feltételek mellett az éttermek beltereiben is lehet étkezni, meglepően sok vendéglőt szinte teljesen üresen találtunk.

Máskor Pozsony belvárosa a déli órákban nyüzsög a turistáktól, akik elárasztják a főváros neves helyszíneit. A legnépszerűbb kávéházak, cukrászdák, éttermek esetében igazán nagy a forgalom, és általában mindig gondot jelent szabad ülőhelyet találni. Az olyan kellemes meleg időben, mint amilyen a mai napot is jellemezte, pedig különösen közkedveltek az éttermek és kávézók kinti teraszai.

ba10
Fotó:  Radi Anita

Mindezek után igazán szokatlan látványt kínált ma az Óváros, ahol üres utcák és terek fogadtak minket.

Végigjártuk a Mihály- és Ventúr utcán keresztül a Fő- és Hviezdoslav teret, amelyek szinte teljesen üresek voltak. Csupán néhány járókelővel lehetett találkozni. A legtöbben még mindig szájmaszkot viselnek az utcákon, csak néhány kivétellel találkoztunk.

Fényképes összeállítást készítettünk az itteni éttermek és kávéházak teraszairól, amelyeken szinte egytől-egyig üres székek és asztalok álltak. Mindez annak ellenére is, hogy számos étterem csalogató dekorációval, virágokkal és finom menüvel hívta fel magára a figyelmet, látogatók azonban továbbra sem érkeznek.

Néhány kivétel azért akadt. Ilyen volt például a Hviezdoslav téren található Carnevalle nevezetű étterem, amelynek teraszain viszonylag nagyobb csoport vendéget lehetett látni délben. Ellenben a Hviezdoslav téri McDonald's gyorséttermet, ahol máskor kígyózó sorok állnak, szintén nagyrészt üresen találtuk.

Pozsony belvárosában egyes üzletek is még mindig zárva tartanak. Ilyenek a helyi szuvenír üzletek, amelyeknek turisták híján nyilván nem érdemes megnyitni. Némely ilyen bolt online shop keretében működik a koronavírus-járvány alatt, olvassuk a kiragasztott hirdetésekből. Ugyancsak zárva volt a Ventúr-utcai Steiner Antikvárium is.

A korlátozások és a lakosság otthonmaradása a népszerű pozsonyi turistalátványosságok helyszínein is meglátszódik.

A szelfizők kedvenc kültéri szobrát – Čumilt is elhagyatottan találtuk. Ellenben máskor sorokban kell várakozni, míg egy fotót készíthetünk vele.

ba16
Fotó:  Radi Anita

A Hviezdoslav téren egyébként egy kültéri kiállítás keretében Karel Cudlík cseh- és Peter Korček szlovák fényképészek fotósorozatát lehet megtekinteni, amelyek a koronavírus-járvány alatt Pozsony és Prága kiürült utcáit, teret és más neves helyszíneit mutatják be.

Egyes intézmények, például a könyvtárak, már megnyíltak, de ezek esetében is szigorú intézkedéseket kell betartani. Az Egyetemi Könyvtárat számos diák látogatja naponta, mivel kitűnő helyként szolgál a zavartalan tanulásra. Ma ezt az intézményt is üresen találtuk, mivel kizárólag a dokumentumok kikölcsönzése és visszavétele lehetséges.

A könyvtárhoz tartozó Liszt Ferenc olvasókert szabadtéri (open air) tanulószobaként működik, viszont ennek ellenére sem érkeznek olvasók a könyvtárba. Legtöbben ugyanis éppen a benti tanulószobák igénybevétele miatt keresték fel az intézményt.

ba11
Fotó:  Radi Anita

Az, hogy Pozsony utcáin és tereken alig látni néhány embert, annak a bizonyítéka, hogy a fővárosban az emberek csak legszükségesebb esetekben hagyják el otthonaikat. A lakosok tehát betartják a rendeleteket és a szükséges óvintézkedéseket.

Kattintson  a képekre és tekintse meg Pozsony kiüresedett utcáit és éttermeit!  

Galéria
+22 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.