2023. november 14., 19:01

Ünnep az Ipolyi Arnold Alapiskolában

2023 októbere folyamán az Ipolyi Arnold Emlékhét keretei között ünnepelt az ipolybalogi magyar alapiskola. Névadója születésének kétszázadik, az intézmény jelenlegi iskolaépülete átadásának hatvanadik, valamint a helyi magyar tanítási nyelvű oktatás újraindításának hetvenötödik évfordulója alkalmából tartottak nagyszabású rendezvénysorozatot.

Molnár Barnabás
Molnár Barnabás
Fotó: Ipolybalogi Ipolyi Arnold Alapiskola

Az ünnepi alkalom szentmisével kezdődött a helyi Árpád-kori erődtemplomban. A szertartást György Ferenc atya celebrálta a Szent Korona hitelesített másolata előtt. 

Több jeles és kerek évforduló adta az apropóját mai ünneplésünknek. Ezek közül számunkra nagyon jelentős, hogy 1948. november 25-én érkezett meg az ipolybalogi magyar iskola megnyitásáról szóló engedély Pozsonyból. Tehát idén lesz 75 éve annak, hogy Ipolybalogon a magyar nyelvű oktatás újraindulhatott; és éppen 60 éve annak, hogy a mai iskolaépületet átadták rendeltetésének, s e falak között megindulhatott az oktatás"

– fogalmazta meg köszöntőjében az iskola igazgatója, Molnár Barnabás.

A rendezvénysorozat keretei között egymást váltották a különböző tantárgyi versenyek, előadások és foglalkozások, végül az Ipolyi Arnold Emléknap során egykori diákokkal, pedagógusokkal, támogatókkal és vendégekkel emlékeztek az elmúlt évtizedekre.

Versenyek és kulturális programok

A balogiak meghívását hat iskola fogadta el, így a mesemondó fesztiválon az ipolynyéki Balassi Bálint Alapiskola, a Csábi Alapiskola, az ipolysági Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskola, az ipolyvarbói Mikszáth Kálmán Alapiskola, a Lukanényei Alapiskola és az ipolysági Pongrácz Lajos Alapiskola tanulói is képviselték intézményüket. A mesemondó verseny során a tanulóknak Ipolyi Arnold gyűjtéséből kellett előadniuk egy tetszőleges mesét. A zsűri három helyezéssel és két különdíjjal jutalmazta az előadók teljesítményét.

Az iskola egyik faliújságja
Az iskola egyik faliújságja
Fotó:  Ipolybalogi Ipolyi Arnold Alapiskola

Szintén a műsorfolyam részeként került sor a rajzverseny kiértékelésére. 

– Gyönyörű, fantáziadús rajzok születtek – vélekedett a zsűri elnöke, Molnár Margit. 

Igazi géniuszok ritkán születnek, de alkotók mindannyian lehetünk. Alkotni bárhol lehet: otthon, a kertben, a színpadon, a természetben…  A folyamat fontosabb, mint az eredmény. Az alkotást lehet kritizálni, de az élmény, amit az alkotás nyújt, a miénk, azt senki sem veheti el"

– tette hozzá.

Az Ipolyi Arnold Emlékhét szerdai napján Paprika Jancsi, pontosabban Paprika Moncsi kalandjaival ismerkedtek az iskola diákjai. Megtudhatták, hogyan bánt el Luciferrel, azaz Cuclifejjel, Belzebúbbal, a Paradicsompofával és a Halállal, a legnagyobb szamárral. A Kuttyomfitty Társulat tagjai, Dobsa Fodor Mónika és Dobsa Tamás látványos díszletek között, sok tánccal és humorral szórakoztatták a közönséget. Interaktív mesejátékával jelen volt Lőrincz Sarolta Aranka népdalénekes, író is; a táncház a Húros Banda jóvoltából valósult meg.

A sportoló tanulók – a régió több iskolájának képviselőivel közösen – kidobósban, asztaliteniszben és sakkban is összemérték erejüket, ügyességüket, tudásukat.

Megsárgult bizonyítványok, régi fényképek 

– Az események közös megünneplése az itt megjelenteké, de az elmúlt 60 esztendő dicsőségének nagy része a volt vagy jelenleg is itt dolgozó tanárainké, munkatársainké, akiknek gyöngybetűit megsárgult bizonyítványok őrzik, akiknek a gondolataival az iskolai osztálykönyvek, naplók, tablók és évkönyvek lapjain találkozhatunk, és akiknek szellemi munkáit régi füzetek, írásbelik, valamint krónikáink rögzítik. És természetesen a volt és jelenlegi diákoké is, akik az itt megalapozott tudással léptek ki az életbe, és öregbítik iskolánk jó hírnevét – mondta el Molnár Barnabás, szót ejtve arról is, hogy nemcsak írásos emlékek maradtak fenn, hanem rengeteg fénykép is megörökítette az elmúlt 60 év történéseit, az iskola életének fontos mozzanatait. 

Az elmúlt évtizedek eseményeiről csaknem 100 ezer fénykép található az iskola honlapján. Ebből a közös tudásból, élményekből és érzésekből áll össze a mi kis történelmünk.

Az ipolybalogi alapiskola 60 éve költözött új épületbe, ahol a tanítás 1963. szeptember 1-jén 254 tanulóval indult. A teljes szervezettségű állami alapiskolát kilenc osztály alkotta.

Ipolyi Arnold nyomdokaiban

Az iskola igazgatója felidézte neves elődeinek a munkásságát is. 

– Ezt az iskolát az a sok gyerek teszi téglafalakból alma materré, aki itt végezte általános iskolai tanulmányait. A nyár kezdetén kirajzó végzősök, mint egy öregedő fa évgyűrűi, követik egymást. Az elsők, a fa belseje, a tartást, a hagyományt, a formát, a biztonságot adják. A legkülsők, a maiak, a napi életet, a nedvkeringést biztosítják a fának, a pezsgő életet az iskolának. Egyik sem lehet meg a másik nélkül – hangsúlyozta az intézményvezető, aki az elmúlt évtizedek során tevékenykedő elődeit, Illés Józsefet, Pölhös Imrét, Cseri Antalt, Molnár Barnabást, Cseri Magdolnát, Molnár Józsefet és Skabela Rózsát is méltatta.

Egy emlékkönyvet is kiadtak a jubileum kapcsán
Egy emlékkönyvet is kiadtak a jubileum kapcsán
Fotó:  Ipolybalogi Ipolyi Arnold Alapiskola

Az iskola 2000. november 16-án vette fel a 19. századi magyar kultúrtörténeti kutatások úttörő alakjának, Ipolyi Arnoldnak a nevét. Vallják, kötelezi őket a név és a hozzá tartozó eszmeiség. Igaz, hogy nem egyházi iskolaként működnek, de minden iskolai rendezvényüket és általában az oktató-nevelő munkájukat áthatja a kereszténységből fakadó vallásosságuk. A közös imák, a misék, az ünnepek méltó megélése és megünneplése sem hiányozhat az iskola életéből.

– Rendszerek, törvények, rendeletek jöttek, mentek. Iskolánk ebben a változássorozatban azért maradhatott meg annak, amiért szeretjük, és amiért hosszú évtizedek óta népszerű, mert fő feladatát soha nem tévesztette szem elől: gyermeket nevelni, hitet, magyarságtudatot adni, tudást, képességeket és készségeket fejleszteni azoknak, akik az országunk fejlődését és a mi megmaradásunkat és jövőnket is jelentik. Ez az oka annak, hogy iskolánk rengeteg sikeres és kiváló tehetséget indított útjára – fűzte hozzá Molnár Barnabás.

Megjelent a Magyar7 2023/45.számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.