2022. július 17., 16:31

Új kórház lesz a szellemkórház helyén

Amit évtizedekkel ezelőtt egyszer már végigcsináltak, most újrakezdik. Az egészségügyi minisztérium csaknem 17 millió euró értékben írt alá szerződést a rázsochyi kórházprojektre. A létesítmény a Pozsonyi Egyetemi Kórház része lesz. Ezzel egy lépéssel közelebb került a megvalósításhoz a Rázsochyban épülő új Pozsonyi Egyetemi Kórház projektje.

rázsochy kórház
A régi, soha be nem fejezett rázsochy kórház hűlt helye.
Fotó: TASR/AP

A szerződés magában foglalja a tervezést, a városépítészeti megoldásokat és a projektdokumentáció kidolgozását, beleértve a mérnöki tevékenységet és az építési kivitelezés előkészítésére és felügyeletére vonatkozó tanácsadást. Az építkezést a helyreállítási terv forrásaiból finanszírozzák. Csak a félig kész épületkomplexum 281 millió euróba kerül majd.

Az egészségügyi tárca tájékoztatása szerint az első ütemben 653 férőhelyes lesz a létesítmény, a második ütemben további 500 férőhellyel bővül a projekt. A kórház oktatási és kutatási központként is szolgál majd.

A rázsochyi kórház soha be nem fejezett épületei sokáig a szlovák egészségügyi rendszer problémáinak szimbolikus emlékművét képezték. Egy korszerű és magas színvonalú, régión felüli jelentőségű kórház felépítése pedig a betegellátás új fejezetének megnyitását is szimbolizálja” – mondta Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter.

A közbeszerzést 2019-ben írták ki, a pályázatban összesen tizenegy pályázó vett részt, a nyertes az Amberg Engineering Slovakia és a CED Consulting beszállítói csoportja lett. A teljes projektdokumentáció pályázati ára 16,68 millió euró áfával együtt. 

Az új rázsochyi egyetemi kórház felépítését idén július 1-jén hagyta jóvá a kormány. A kórház félkész állapotú felépítése a tervek szerint 2026-ban fejeződik be.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.