2022. március 25., 19:59

Új karnagy a füleki férfikar élén

A tavalyi év meghatározó volt a Pro Kultúra Füleki Férfikar életében. A járvány miatt ugyan egy év késéssel, de méltóképpen megünnepelték a 100 éves jubileumot. Fergeteges gálaműsorral, kiállítással és kiadvánnyal tették emlékezetessé az évet. Ezt követően öt tag elhagyta a kórust, de egy percig sem volt kérdés a folytatás.

Pro Kultúra Füleki Férfikar
Fotó: Schnelczer Zoltán

Mag Attila a kórus elnöke portálunknak elmondta,  hogy ekkora értéket nem akartak veszni hagyni, viszont meg kellett találniuk a megfelelő megoldásokat, hogy a beálló változásokból előnyt kovácsoljanak. Ez az elnökség kitartó munkájának köszönhetően meg is történt. 

A legnagyobb változás az volt, hogy Fehér Miklós 29 év után befejezte a kórus művészeti vezetését. Bátran állíthatjuk, hogy ez a közel 30 esztendő volt a férfikar eddigi legsikeresebb, legeredményesebb korszaka. Ennek elismeréséül a közgyűlés "örökös karnagy" címet adományozott a leköszönő karnagynak. Ezután új karmestert kellett találnunk”

– nyilatkozta, hozzátéve, több mint egy évig keresték az utánpótlást, de hasztalanul. Végül a Kodály napokon találták meg a megfelelőt.

Bíróczi Réka frissdiplomás, a kórusmuzsika elkötelezett híve. Mi vagyunk az első kórusa. Bár még csak négy próbát tartott, az már most látszik, hogy nagy hangsúlyt fektet a beéneklésre, a tiszta hangképzésre. A karvezetésben számíthat vőlegénye, Sósik Szilárd támogatására, aki maga is gyakorló karnagy. Így tulajdonképpen két karnagyot nyertünk a férfikar művészeti vezetésére. Nagyon örülünk a közös munkának és annak, hogy új, fiatalos lendületet hoznak az énekkarba”

- tette hozzá az elnök.  

A jubileumi rendezvényt követően öt tag hagyta abba az éneklést, viszont négy új hanggal bővült a kórus, így jelenleg 24-en vannak, de továbbra is szeretettel várnak minden énekelni vágyó környékbeli férfit.

„A lényeg most az, hogy megtaláljuk az összhangot az új művészeti vezetőnkkel, a járvány miatti kihagyások után újra összeszokjunk és együtt építsük tovább az énekkar jövőjét. A közös munka eddig kiválóan megy”

– mondta.

A kórus teljes erőbedobással dolgozik azért, hogy továbbra is színvonalas előadásokkal örvendeztesse meg a közönséget. Idén először Füleken a március 15-i megemlékezésen léptek fel. Készülnek a ragyolci Jázmin női kar 25. évfordulójának megünneplésére. Meghívást kaptak a Melódia Női Kar szeptemberi koncertjére. Szervezik a IV. Dalolj míg élsz kórustalálkozót, ami 2022 őszére várható. Év végén pedig az adventi ráhangolódás koncerten énekelnek. 

Jövő évben részt szeretnénk venni a Kodály napokon és meghívásunk van egy veszprémi nemzetközi kórusfesztiválra. (2023-ban Veszprém lesz Európa kulturális fővárosa.) Tehát lehetőségek és kihívások vannak bőven. Reméljük sok igényes műsorral tudunk majd szolgálni a közönségünknek"

- zárta szavait Mag Attila.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.