2022. július 29., 14:23

Új igazgató, sokrétű tevékenység a komáromi Szabadidőközpontban - KÉPEKKEL

Az előző igazgató sajnálatos elhalálozása után előbb ideiglenesen kinevezett igazgatóként, május 1-től pedig a posztra kiírt pályázat győzteseként, öt évre szóló szerződés birtokában Slávik Éva vette át a komáromi Szabadidőközpont irányítását. Az idei nyári táboraik egyikében, a helyi strandfürdőben lazuló táborozók gyűrűjében ecsetelte a jelenkor igényeivel összecsengő lépéseit, terveit.

Új igazgató, sokrétű tevékenység a komáromi Szabadidőközpontban
Médialapozó
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
Slávik Éva az e heti kézműves tábor résztvevőivel

„Pedagógusként hat éve dolgozom a Szabadidőközpontban (SZIK-CVČ), ahol eddig is a kisgyermekkori speciális mozgásfejlesztéssel, óvoda- és alsótagozatos pedagógiával foglalkoztam.

A sok 0-3 éves kicsivel a Montessori-foglalkozástól kezdve, a mozgásfejlesztésen át, a Kuckó-foglalkozásig magyar és szlovák nyelven, sokrétű tevékenységet folytatunk.

Az ovisok speciális mozgásfejlesztése sem maradhat ki, sőt, ilyen célból mi járunk ki az óvodákba. Amellett ők szívesen látogatják a képzőművészeti foglalkozásunkat és a legó szakkört is. Továbbá a játokos angol és szlovák szakkörünkbe is várjuk az érdeklődőket. A mozgásfejlesztéssel és nyelvoktatással kapcsolatosak az alsó tagozatos tanulók számára is indulnak, s ők az aerobicot és a konditornát, valamint a rajz alapjait, a művészeti nevelés és a drámaszakkört, továbbá az úszásoktatásunkat is látogathatják. A felső tagozatosok és a középiskolások esetében pedig az erőnlétüket fejlesztő mozgásra-tornára fókuszálunk, azonkívül együttműködünk a helyi kajakklubbal, ahová 89 diákunk jár edzeni“ – fejtette ki Slávik Éva.

Új igazgató, sokrétű tevékenység a komáromi Szabadidőközpontban
Fotó:  Komáromi SZIK
Úszótanfolyam a helyi uszodában
Az olvasóink figyelmét felhívta egy új lehetőségre: szeptembertől beindítják a baba-mama úszást, ami az eddigi kínálatukból hiányzott. Majd elmondta: mivel az igazgatói feladatkör ellátása mellett a korábbinál kevesebb ideje marad a tőle megszokott foglalkozások vezetésére, ezért lesz egy asszisztense.

„A szlovákiai és magyarországi egyetemi diplomával is rendelkező kolléga Győrben rekreációs szakon végzett, s ősztől majd ő vezeti az úszásoktatást, illetve többet a speciális mozgásfejlesztésre vonatkozó óráimból is átadok neki, hiszen ilyen jellegű képzettsége is van. A legkisebbekkel azonban ezentúl is én szeretnék foglalkozni, ezért ügyesen kell beosztani az időmet, hogy abból a babákra is elég jusson. A gyermekgondozási szabadságon levő anyukák a kicsikkel heti három alkalommal járnak hozzánk, s a visszajelzéseikből kitűnik, hogy nagyon örülnek ennek a lehetőségnek, amely során a csemetéik is szocializálódnak“ – magyarázta.

Új igazgató, sokrétű tevékenység a komáromi Szabadidőközpontban
Fotó:  Komáromi SZIK
Vizit a helyi kajak-kenu klubban

Mindezek hallatán az olvasó talán azt hinné, hogy mindezt egy népes kollektíva végzi, ami nem igaz.

Csupán ketten vagyunk fő állású alkalmazásban, szeptembertől érkezik hozzánk az említett asszisztens, valamint fél állásban visszatér hozzánk a még gyermekgondozási szabadságát töltő, korábbi kollégánk, Sylvia Lengyelová.

Régebben 8-10 fős volt e központ kollektívája, de a nagyfokú takarékosság a városi fenntartású intézményeket, így a mi központunkat is érinti. A nyári táborainkban óraadó pedagógusok segítik a munkánkat“ – értesültünk a személyi feltételeikről.

Új igazgató, sokrétű tevékenység a komáromi Szabadidőközpontban
Fotó:  Komáromi SZIK
Az ügyes kezű kézműves-palánták vezetőikkel

Kérésünkre az igazgató felsorolta, hogy a jelenlegi vakáció során milyen egyhetes, napközi jellegű táborokkal örvendeztetik meg az alapiskolásokat.

Július 18-án a Mozogj örömmel! sporttáborral kezdtük a nyári aktivitásunkat, amit ezen a héten kézműves tábor követ. Augusztus 1-től lesz az Art camp művészeti táborunk, 8-án kezdődik az izgalmakkal teli Kalandra fel! táborunk, 22-én pedig mesetáborral zárjuk a táborozások sorát.

A jelenlegi táborárakhoz viszonyítva mi olcsók vagyunk, hiszen az ötnapos programokért, felügyeletért, étkezésért (ebéd, uzsonna), anyaghasználatért, biztosításért, belépőjegyekért, emlékpólókért és - sapkákért valamennyi tábor esetében csak 80 eurót kell fizetniük a szülőknek. A részvételi díjból befolyó összeg pedig Komárom várostól újabb segédeszközök formájában kerül vissza hozzánk, tehát az is a gyermekek javát szolgálja“ – tudatta.

Új igazgató, sokrétű tevékenység a komáromi Szabadidőközpontban
Fotó:  Komáromi SZIK
Falmászás közben a sporttábor résztvevői

Végül azt is elárulta, hogy a tanévkezdés napján, szeptember 5-én 14 órától nyitott napot tartanak az intézményben, ahol a családok részletesen megismerkedhetnek a tevékenységükkel, körülnézhetnek az épületben, elbeszélgethetnek a pedagógusokkal.

A vonatkozó minisztériumi rendelet értelmében a SZIK-ek októberben indítják be a foglalkozásaikat, addig ugyanis az iskolákban eldől, hogy milyen szakkörök lesznek.

Az azokban tervezett tevékenységet kiegészítve – kibővítve állítjuk össze a saját kínálatunkat. A körtevékenységünk beindítása előtt az előkészületek folynak, s a részleteket majd a Centrum voľného času - Szabadidőközpont Komárno facebookos oldalunkon is közzétesszük. A jelenkor gyermekeinek igényeivel összecsengő SZIK-et alakítunk ki – nagy mértékben korszerűsítettük a tevékenységünket és a segédeszközeinket is. Persze, továbbra is kivesszük a részünket a városközpont adventi, húsvéti díszítéséből és a helyi rendezvények megvalósításából, így az augusztus 28-án megrendezendő Gyerkőcfesztiválon is tartunk majd foglalkozásokat. Korábban A víz napját vidám játékokkal, díjazott versenyekkel ünnepeltük meg a Klapka téren. Más helyi intézményekkel együttműködve, folyamatosan jelen vagyunk Komárom kulturális-oktatási vérkeringésében“ – nyilatkozta Slávik Éva.

Új igazgató, sokrétű tevékenység a komáromi Szabadidőközpontban
Fotó:  Komáromi SZIK
Menő mozgásforma a tánc
Új igazgató, sokrétű tevékenység a komáromi Szabadidőközpontban
+10 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.