Új helyre költözik a kibővülő komáromi kórházi patika

2021. május 4., 19:57
Nagy Miskó Ildikó

Negyed évszázada ugyanazokban a régi helyiségekben működik a komáromi Agel-kórház gyógyszertára, amely az intézmény több részlegének megújulása során végre a jelenleginél megfelelőbb, új helyszínre költözik. Ez azért is elkerülhetetlen lépés, mert annak dolgozói egyre nagyobb aktivitást fejtenek ki a citosztatikumok és a hiánycikknek számító gyógyszerek elkészítése terén.

A komáromi kórház főbejárata
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
A komáromi kórház főbejárata
,Az új helyiségeket nemcsak a patikák működésére vonatkozó rendelettel összhangban alakítjuk ki, hanem úgymond azokat méretre szabták. Azokat speciálisan oly´módon tervezték meg, hogy az Agel-kórház által nyújtott gyógyszertári ellátás jelenlegi és későbbi igényeinek is megfeleljenek

– magyarázta a 14 fős patikus-kollektíva vezető gyógyszerésze, Komjáthy Hajnalka.

E helyiségekben két új részleg lesz: a citosztatikumokat előállító, ahol majd a citosztatikumok központi elkészítését biztosítjuk és a steril gyógyszereket készítő részleg, ahol idén oltóanyagokat és szemcseppeket készítünk, később pedig szükség szerint további steril gyógyszereket is

- tette hozzá a főgyógyszerész. Az általa irányított kollektíva szakmailag is folyamatosan fejlődik, s olyan tevékenységet is fog végezni, amilyet eddig még sosem végzett.

Komáromi kórházi patika-felújítás 1.
Fotó: Agel Rt.
Komáromi kórházi patika-felújítás 1.

Ez idő tájt folyik a tavaly ősszel az ismertetett célok megvalósításához megvásárolt épületnek a felújítása.

Szükséges volt a villanyvezetékek korszerűsítése, valamint a vízvezetékek és a fűtésrendszer javítása, beleértve a kazán kisebb átalakítását is. Továbbá válaszfalak épültek, illetve a beszerelendő izolátor indokolta átalakítások is folytak, ami az onkológiai osztályon alkalmazott citosztatikumok készítéséhez szükséges. A munkálatok a tervek és a jóváhagyott, vonatkozó dokumentáció szerint folynak. Ez idő tájt az épület a véglegesítés fázisában van

– fejtette ki Marian Poliak, a kórház műszaki helyettese. A közel 600 ezer eurós beruházást az AGEL SK Rt. finanszírozza, s ez az összeg már az épület vételárát is tartalmazza. Az új helyiségeknek május végéig kellene elkészülniük.

Az új helyiségekben végezhető igényes munka majd inspirálóan fog hatni ránk, ugyanis további kihívások is várnak ránk. Az új termekbe pedig új felszerelés, berendezés is való

– fűzte hozzá Komjáthy Hajnalka.

Komáromi kórházi patika-felújítás 2.
Fotó: Agel Rt.
Komáromi kórházi patika-felújítás 2.

Arról is szólt, hogy míg korábban bizonyos orvosságok hiányával csak ritkán szembesültek, újabban naponta találkoznak e problémával, s mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a páciensek valamennyi számukra szükséges gyógyszerhez időben hozzájussanak.

A Covid-19 járvány idején az oltással kapcsolatos, újabb feladat hárul a patikusokra. Más gyógyszertáraktól eltérően,

a komáromi patika nem csak a vakcinák tárolását és az oltóanyagokkal kapcsolatos adminisztrációt biztosítja, hanem a fecskendőkbe szánt vakcinákat elő is készíti.

Minderre aszeptikus körülmények között, a gyógyszer-elállítási részleg lamináris boxában kerül sor. Mindegyik fecskendőn feltüntetik az oltóanyag nevét és az időpontot is.

A komáromi gyógyszerészek az utánpótlás kinevelésével szintén foglalkoznak. Jelenleg a pozsonyi Komenský Egyetemen tanuló, két negyedikes gyógyszerész-hallgató gyakorlatát biztosítják, bevezetve őket a szakmai kulisszatitkokba.

Komáromi kórházi patika-felújítás 3.
Fotó: Agel Rt.
Komáromi kórházi patika-felújítás 3.

Kövesse facebook oldalunkat is!