2021. július 5., 10:40

UDVart kofferben

Koncertek, beszélgetések, előadások és filmvetítés várta az érdeklődőket a hétvégén Füleken az idei UDVart fesztiválon. A magyaron kívül szlovák, amerikai és kubai vendégei is voltak az ötödik alkalommal megvalósult multikulturális összművészeti rendezvénynek.

Udvart
Fotó: Schnelczer Zoltán

A Városi Honismereti Múzeum udvarán zenei programok, valamint irodalommal kapcsolatos beszélgetések váltották egymást. Az esti koncerteken pedig hazai és nemzetközi előadók is színpadra léptek. Illés Kósik Andrea, a Városi Művelődési Központ igazgatója, portálunknak elmondta: az idei rendezvény az UDVart kofferben címet kapta, mivel a programok tartalomban és időben is redukálódtak.

A kísérőprogramokat a járványügyi óvintézkedések miatt nem tudtuk megvalósítani, illetve a három napot kettőre csökkentettük. De emiatt igyekeztünk még színesebb programot összeállítani, és megőrizni az UDVart összművészeti jellegét

- nyilatkozta az igazgató.

Udvart
Fotó:  Schnelczer Zoltán

A műsorok színpadhoz és nézőtérhez kötötten zajlottak, így a korábban megszokott szabad mozgás helyett most kijelölt területekre korlátozódott a fesztivál. Cserébe a látogatók nagyszerű programok részesei lehettek, mely a határon átnyúló, miskolci partnerekkel való együttműködésnek, az Interreg V-A Szlovákia–Magyarország Együttműködési Program - Kisprojekt Alap által támogatott RETOUR projektnek is köszönhető.

Magyarországról és Szlovákiából két-két fesztivál került a projektbe. Füleken az UDVarton kívül a Palóc Napokat foglaltuk bele. Ami számunkra nagy jelentőségű, hogy ezáltal az idei UDVart ingyenes volt, hiszen a projektnek köszönhetően ki tudtuk fizetni a fellépők tiszteletdíját. Illetve segít abban is, hogy a két rendezvény infrastruktúráját bővíthessük. Amit különösen fontosnak tartunk, hogy a Palóc Napok programját kibővíthetjük egy újdonsággal, ami szintén a helyi értékekre koncentrál. Interaktív városi sétát tervezünk, ami zenekar kíséretében valósul meg, és érinteni fogja Fülek több pontját

- részletezte az igazgató.

Udvart
Fotó:  Szvorák Emese
S hogy mi fért bele a kofferbe?

A Kisebbségi Kulturális Alap és a Művészeti Alap támogatásának köszönhetően a LITERAtúra - Párbeszédek című programsorozat két rendezvénye is megvalósult a fesztiválon. Bemutatták Samko Tále: Könyv a temetőről, illetve a Volt egyszer egy kiadó… című kiadványokat.

A komolyzenei koncert vendége a pozsonyi Pressburg Saxophone Quartet volt.

De nem hiányozhatott a jazz sem, melyet idén két formáció is megszólaltatott. Az egyik a fesztiválon immár törzsvendégnek számító Pázsit zenekar, melynek tagjai frissdiplomás jazz-zenészek, s nemcsak fiatal tehetségek, hanem „helyiek” is, a szomszédos Losonchoz kötődnek. A másik banda, a Nat Osborn Band, aki az Amerikai Egyesült Államokból érkezett, és lengyelországi zenészekkel kiegészülve lépett a közönség elé.

Udvart
Pázsit zenekar
Fotó:  Schnelczer Zoltán

A színházművészet terén ezúttal a zsidó kultúrába tekinthettek be a látogatók a magyarországi Gólem Színház jóvoltából, amely a Lefitymálva című vígjátékkal több díjat és elismerést is bezsebelt. 

A fesztivál magyar nyelvű látogatói a füleki származású Laboda Róbert legújabb, még megjelenés előtt álló KarantÉN-napló című kötetébe is belehallgathattak, melyből a szerző olvasott fel részleteket.

Udvart
Laboda Robi
Fotó:  Szvorák Emese
A KarantÉN-napló írása jó mókának indult. A közösségi oldalon megjelent bejegyzéseimmel szórakoztatni szerettem volna a bezártságban élő embereket, és próbáltam oldani a helyzetet, ami eleinte komikusnak hatott. Nagyjából 2-3 hétig tartott ez az idilli állapot, de aztán a probléma fokozódott. Eléggé dekadens hangvételű lett a kötet, ami a valósággal foglalkozik

- avatott be a szerző, aki mint mondta, kötetlen beszélgetésre érkezett, mivel a KarantÉN-napló egyelőre kézirat formájában létezik, de a következő hetekben már könyv formájában is elérhetővé válik.

Az UDVart sportrendezvényének szánták a szervezők a kamakupát, mely egy elfelejtett, majd újraélesztett kislabdás csapatjáték füleki bajnoksága lett volna. A járvány ennek megtartását nem tette lehetővé, de a játékot felkutató és köztudatba visszahelyező miskolci Észak-Keleti Átjáró Egyesület filmvetítéssel egybekötve ismertette az érdeklődőkkel a kamát.

Udvart
Lóci játszik zenekar
Fotó:  Schnelczer Zoltán

Az esti nagykoncerteken színpadra lépett a Lóci játszik zenekar, az Ivan & The Parazol, illetve a Spanyolországban élő, kubai zenészekből álló Orquesta la Mecánica, amely valódi latin-karibi hangulatot kölcsönzött a fesztiválnak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.