2022. december 17., 19:38

Udvardi papagájtenyésztő 23 Magyar Bajnok címmel

Az udvardi Benkó Gábor a legsikeresebb papagájtenyésztő a környéken. A díszmadarak tartása a vérében van, hiszen nagyapja is galambász volt, ő maga hétévesen szerezte be első papagáját.

papgáj

A katonaság után kezdett el intenzívebben foglalkozni a madarak nevelésével. Édesapjával kalitkákat készítettek, amelyekbe andulkákat (hullámos papagáj), nimfapapagájokat és színpompás ausztrál rozellákat vásárolt, később nagy és kis sándorpapagájokat, főleg az énekes mutációkat. Magyar nevében a „sándor” Nagy Sándor makedón királyra utal, mivel ő volt az első, aki ilyen madarat hozott Európába.

– Köszönet keresztapapámnak, Fűri Lászlónak, aki beajánlott a magyarországi Díszmadarak Móri Egyesületébe, így ott lettem tag, és eleinte a kiállításokon is együtt vettünk részt. Nem kis büszkeséggel mondom, jelenleg én vagyok az egyesület legeredményesebb tagja 23 Magyar Bajnoki címmel, 10 második és két harmadik hellyel. 

Mára a szivárvány minden színében pompázó Neophemák, más néven fűpapagájok a kedvencei. Nagyon érzékenyek a porra, atkákra, huzatra, de rendkívüli a színviláguk és a szaporításuk során egészen új színkombinációk is megjelenhetnek. 

Hozzáfűzi, a versenyekre csak saját gyűrűs egyeddel lehet nevezni, a madár hároméves koráig. A papagájok évente vedlenek, ezért figyelni kell arra, hogy a versenyre a legszebb állapotukban kerüljenek. A kiállításokra nagyobbik fia is elkíséri.

Benkó Gábor

 – Ha sikerül a szaporítás, van egy kis hasznom is, mert cseh és olasz tenyésztők felvásárolják. Jelenleg a megfelelő fészkelőhelyek kialakítását végzem, mert sok egyednél most kezdődik a tojásrakás. Természetesen a környékbeliek is keresnek nálam kedvencet, őket minden tanáccsal ellátom, ami e kis szépségek tartásához szükséges. Arról is tájékoztatom őket, mekkora kalitkát vásároljanak, hogy a madár ne törje össze gyönyörű tollazatát – magyarázza a tenyésztő. 

Tart madarakat bent és külső ketrecekben is. Megtudom, hogy több fajta is tartható egy kalitkában, de fontos, hogy egyszerre kerüljenek oda, mert a később odatelepítettet nem biztos, hogy a többi madár befogadja. Jó, ha bodzaszár is kerül a ketrecbe, mert ezekben van olyan hatóanyag, ami jót tesz a madár egészségének, de a csőrét is koptathatja a bodzabotokon.

A legtöbb papagáj nem igényel extra költséges ételeket, ő ugyan különleges tápot vásárol számukra, de megeszik a répát, almát és a zöldségeket is. Mostanság propoliszt is kapnak, mert úgy tapasztalta, támogatja az immunrendszerüket. Minden nap egy óra az ellátásuk, hétvégeken több, mert ki kell takarítani a kalitkákat.  

Az elmondottakhoz Benkó Gábor hozzáteszi, gondolkodott már nemzetközi versenyeken való részvételen, de sajnos rengeteg papírozással jár, ennek ellenére lehet, hogy a közeljövőben Ausztriában megrendezésre kerülő világbajnokságra benevezi a madarait. 

Megjelent a Magyar7 2022/50.számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.