2023. február 10., 14:28

Tömegközlekedési sztrájk Kassán – Egymásra mutogat a város és a DPMK

A Kassai Közlekedési Vállalatnál bejelentett sztrájkkal összefüggésben a város vezetése azt várja, hogy a vállalat vezetői megoldást találnak a helyzetre, mégpedig az alkalmazottak elbocsátása nélkül. A vállalat viszont arra mutat rá, takarékoskodott, csökkentette az üzemeltetési költségeket, de még így sem áll rendelkezésre elég pénz, ezért a várostól vár segítséget.

dpmk_01_tasr.jpg
Fotó: TASR

Mint arról beszámoltunk, a Kassai Közlekedési Vállalatnál (DPMK) működő szakszervezet úgynevezett éles, korlátlan sztrájkot hirdetett, februárban, azt később döntik el, hogy pontosan melyik nap. A sztrájkról csak akkor tesznek le, ha addig Kassa önkormányzatától megfelelő ajánlatot kapnak, amely nem számolna leépítéssel a tömegközlekedésben.

Megértjük a szakszervezet követeléseit és tiszteletben tartjuk a jogaikat. A város érdekében áll, hogy a közlekedési vállalatnak ne kelljen alkalmazottakat elbocsátania”

– mondta Dušan Tokarčík, a város szóvivője. Ugyanakkor rámutatott, már hosszú ideje csökken a tömegközlekedéssel utazók száma, az üzemeltetési költségek viszont egyre magasabbak.

Ezért már 2021 óta optimalizálásra és racionalizálásra szólítjuk a közlekedési vállalatot, de nem a jegyárak emelése vagy az alkalmazottak elbocsátása árán”

– húzta alá.

A város rámutatott, az elmúlt öt évben 11,9 millió euróval, azaz csaknem 40 százalékkal növelte a DPMK költségvetéséhez való hozzájárulását.

Ezért azt várjuk, hogy a vállalat vezetése rendezi a kialakult helyzetet, mégpedig úgy, hogy nemcsak az utazóközönség, hanem a szakszervezet elvárásainak is eleget tesz”

– mondta a szóvivő.

Kassa jelenleg költségvetési provizóriumban működik, ami álláspontja szerint részben „a kormány szakszerűtlen és minden koncepciót nélkülöző lépéseinek eredménye, ami miatt a kassaiak csak 2023 folyamán több mint 31 millió eurótól estek el”.

A Kassai Közlekedési Vállalat is reagált a helyzetre. A DPMK szerint optimalizációs törekvéseikhez a város már hosszú ideje kelletlenül áll hozzá. Ennek ellenére csökkentették az üzemeltetési költségeket, olyannyira, hogy országos viszonylatban itt a legalacsonyabb a város hozzájárulása a tömegközlekedési járatok által megtett 1 kilométerre vetítve.

A DPMK arra is felhívja a figyelmet, hogy az elmúlt évekre rányomta a bélyegét a koronavírus-járvány, minek következtében 2019-hez képest körülbelül 7,2 millió eurót veszített. Szerződésük értelmében ezt a városnak kellene fedeznie, mivel a közlekedési vállalatra semmilyen kormánytámogatási séma nem vonatkozott.

Bízunk abban, hogy Kassa városa megtalálja a módját, hogy kisegítse a közlekedési vállalatát és megőrizze legalább a tömegközlekedés jelenlegi szintjét a lakosok számára”

– közölte a vállalat szóvivője, Vladimíra Bujňáková.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.